Szorítja az idő Blattert és a FIFA-t

Ezen a héten az Európai (UEFA) és a Nemzetközi (FIFA) Labdarúgó-szövetség égisze alatt is a zöld asztalnál vívták a mérkőzéseket. A FIFA vezérkara tegnap úgy döntött, hogy az eredeti menetrendet tartva december 2-án határoz a 2018-as és 2022-es vb helyszínéről. Az UEFA vesztegetési ügye Romániában hozott újdonságot: az ügyészség nyomozást indított az esetleges román érintettség kivizsgálása céljából; a szövetség jelenlegi elnöke, Mircea Sandu tagja volt az UEFA végrehajtó bizottságának, amikor a testület 2007-ben Lengyelországnak és Ukrajnának ítélte oda a 2012-es Eb-t.

2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön és pénteken ülésezett Zürichben a FIFA végrehajtó bizottsága (vb). A másfél hete kipattant botrány miatt azt hihetnénk, volt mit átgondolni, ám az eseményt záró sajtótájékoztatón Joseph Blatter elnök kijelentette, az „aktuális gondok” ellenére nem merült fel hivatalosan a halasztás lehetősége. Félhivatalosan annál inkább. Gerhard Mayer-Vorfelder, a német szövetség korábbi elnöke javasolta egy interjúban, hogy napolják el a szavazást, amíg nem tisztázzák a korrupciógyanús ügyeket. Mint ismert, a Sunday Times című brit újság két riportere, magát amerikai lobbistaként feltüntetve, lebuktatta a FIFA-vb két tagját, a nigériai Amos Adamut és a tahiti Reynald Temariit, akik kenőpénzért cserébe hajlandók lettek volna az amerikai pályázatot támogatni. Aztán az került nyilvánosságra, hogy a gyanú szerint a közös spanyol–portugál, valamint a katari pályázat illetékesei megállapodtak egymás kölcsönös támogatásáról.
Blatter vezetésével a FIFA beérte azzal, hogy az etikai bizottsága múlt szerdán – 30 napra – felfüggesztette Adamu és Temarii tagságát, a vizsgálat november 17-én zárul le. Akkor három lehetséges döntés közül választhat. Felmenti a nigériai és a tahiti sportdiplomatát, s december 2-án ők is szavazhatnak, ami nonszensz; további húsz nappal meghosszabbítja a felfüggesztést; netán a kizárja őket. Utóbbi esetekben 25 helyett csupán 23 fő dönt a helyszínekről, ami ellenkezik az eredeti játékszabályokkal.
Blatternek oka van a szavazás megtartása mellett kardoskodni. A FIFA jelenlegi vezetőségének 2011 júniusában lejár a mandátuma. S ha decemberben nem határoz, akkor teljes joggal felmerülhet, a hátralévő rövid időben később se tegye, hagyja meg ezt a feladatot az újonnan megválasztott testületnek.

Olaszország–Szerbia 3-0. Az UEFA fegyelmi bizottsága tegnap a vendégszurkolók rendbontása miatt október 12-én félbeszakadt Olaszország–Szerbia Eb-selejtezőt 3-0-lal az itáliaiak javára igazolta. A szerbek következő kvalifikációs mérkőzésüket zárt kapuk mögött kötelesek megrendezni, s idegenbe nem engedhetik drukkereiket. Egy-egy találkozóra mindkét fél kapott még felfüggesztett büntetést, ezen kívül az olaszoknak 100 ezer, a szerbeknek 120 ezer eurót kell befizetniük az UEFA kasszájába. Korábban az is felmerült, hogy Szerbiát kizárják a sorozatból. Hasonló eset még Jugoszláviával történt a délszláv háború miatt, így jutott ki az 1992-es Eb-t végül megnyert Dánia a kontinensviadalra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.