Tagadásban a volt rektor

2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tagadta, hogy hivatali befolyásával üzérkedett volna Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektora ügyének tegnapi első tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon. A dandártábornokot azzal vádolja az ügyészség, hogy 2009-ben két társával elhatározta: a DHL Magyarország egyik divíziójának vezetőit valótlan állításokkal félrevezetik azért, hogy a cég szerződést bontson biztonsági cégével, és megbízza az egyikük ismeretségi körébe tartozó másik céget az őrzés-védelmi feladatokkal. A vád szerint elhatározták azt is, hogy ennek érdekében megpróbálnak elbocsáttatni a fent említett DHL Kft.-től négy embert. Utóbbiakról olyan – bizonytalan forrásból származó – információkat adtak a cég vezetőinek, hogy fegyver- és kábítószer-kereskedelemben vesznek részt, és úgy tudják, valamilyen hatósági adatgyűjtés vagy eljárás már megindult velük szemben.
Szabó János vallomásában azt közölte, nem érzi magát bűnösnek, ő csak „jószolgálati gesztusként” figyelmeztetni akarta a cég vezetőit, hogy elképzelhető, néhány munkatársuk fegyver- és kábítószer-kereskedelmet folytat. Mint mondta, ezzel azt akarta elérni, hogy a cég belássa, célszerű, illetve hasznos volna, ha még az eljárás nyilvánosságra kerülése előtt megszabadulnának az érintettektől. Állította: maga sem tudta eldönteni, hogy a hozzá került adathordozón hallható, az adatgyűjtéssel kapcsolatos párbeszédnek hitelt lehet-e adni, vagy sem. Nem akart tehát ezzel nyomást gyakorolni a DHL-re, de azt jelezte, hogy egy pályázat kiírása esetén, ha kérik, számíthatnak a segítségükre az „ajánlásban”.
Arra a bírói kérdésre, miként merte vállalni annak a kockázatát, hogy a figyelmeztetéssel azoknak viszi az információt, akik esetleg benne lehetnek a bűnügyben, Szabó János azt válaszolta: nem feltételezte, hogy a cég vezetői is érintettek lehetnek. A tárgyalás tanúmeghallgatásokkal folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.