Távol maradó befektetők

A kedvező tengerentúli makrogazdasági adat sem volt elegendő ahhoz, hogy fellendítse az európai tőzsdéket. A kontinens nyugati felén az indexek 0,5 százalék körüli emelkedést produkáltak. Régiónkban azonban ennél vegyesebb kép mutatkozott: Moszkva lényegében stagnált, Varsó 0,1, Prága pedig 0,8 százalékot erősödött. Budapest ezúttal 0,4 százalékkal került feljebb.

Munkatársunktól
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező amerikai makrogazdasági adat lendítette fel kora délután a Budapesti Értéktőzsde részvényindexét, a BUX-ot. A tengerentúli piacok azonban kivétel nélkül a negatív tartományban nyitottak, és ez a tény azonnal le is lombozta a magyar parkett befektetőit. Végül a mutató 90,66 pontos, vagyis 0,39 százalékos emelkedést követően 23102,43 ponton zárta a tegnapi kereskedést. Emellé feltűnően alacsony, 9,7 milliárd forintos forgalom párosult.
Egyedüliként ért el egymilliárd forint feletti forgalmat az OTP. A bankpapírt 7,3 milliárd forint értékben jegyezték a nap során, a részvény árfolyama 0,9 százalékkal jutott magasabbra. A Mol közben 0,3 százalékot araszolt felfelé 730 millió forintos forgalom mellett. Ennél többen keresték a Richter papírjait: a részvények 830 millió forint értékben cseréltek gazdát, mialatt 1,1 százalékot erősödtek. A kisebbik gyógyszergyártó, az Egis 1,7 százalékot esett. Ugyancsak negatív irányba mozdult el a Magyar Telekom, amely 677 millió forintos forgalom mellett 1,2 százalékot gyengült.
A Rába kapcsán kedvező hírről számolt be a Portfolio.hu: a vállalat sikeresen lépett be az orosz piac egy új szegmensébe. A GAZ-csoporthoz tartozó Urál vállalattal kötött megállapodás a speciális tehergépjárművek piacán biztosít stratégiai fontosságú pozíciót a vállalatnak. A hírre 1,7 százalékkal értékelődtek fel a Rába papírjai. Zárás után tette közzé első üzleti fél évének gyorsjelentését a Zwack, amely ez idő alatt 720 millió forint adózott eredményt ért, ami 35,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.
Erősödött a hazai fizetőeszköz. Tegnap a kurzus a 273 forint/eurós árfolyam alá került, kora este 273,05–273,35 forintot ért az európai közös pénz. A svájci frank hoszszú idő után 200 forint alá esett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.