Thaiföld kiadta a fegyverkereskedőt

Munkatársunktól
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta a thaiföldi kormány Viktor But orosz fegyverkereskedő kiadatását az Egyesült Államoknak – jelentette be tegnap Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi miniszterelnök. Három órával később But már nem volt az országban, repülőgép vitte Amerika felé – tudta meg az AP hírügynökség. Amint arról beszámoltunk, a most 43 éves férfit, aki egykor a szovjet légierő tisztje volt, 2008 márciusban egy bangkoki szállodában csellel fogták el thai rendőrök és amerikai ügynökök. Utóbbiak a szélsőbaloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) marxista gerillaszervezet képviselőinek adták ki magukat, és azt állították, fegyvert vásárolnának tőle.
Az orosz külügyminisztérium élesen tiltakozott a kiadatás ellen. A moszkvai tárca tegnapi közleménye szerint a törvénytelen és minden józan megfontolást nélkülöző döntést a bangkoki vezetés amerikai nyomásra hozta meg. Az ügy megkérdőjelezi a thaiföldi bírói rendszer függetlenségét – mutatott rá az orosz külügyminisztérium. Egyben hangoztatták: mindent megtesznek annak érdekében, hogy Butnak, mint Oroszország állampolgárának a jogi védelmét ellássák.
A „halál kufáraként” emlegetett, terrorizmussal és az ENSZ által bevezetett fegyverembargók megsértésével vádolt férfi a vád szerint több millió dollárért legalább hétszáz föld-levegő rakétát, több ezer lőfegyvert, repülőgépeket és csúcstechnikával felszerelt helikoptereket akart eladni az Egyesült Államokban 1997 óta terrorszervezetként nyilvántartott FARC-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.