Többet is fizetnénk a zöldáramért

Dékány Lóránt
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többet is fizetne az energiaiparral behatóan foglalkozók harmada hazánkban a megújuló forrásból előállított energiáért – áll az Energiainfo.hu által az olvasói körében végzett legújabb felmérésben. A szakportál kérdőívét kitöltők 23 százaléka nemmel válaszolt erre a kérdésre, s 46 százaléka úgy nyilatkozott: ez a többletköltség mértékétől függ. Ebben a csoportban 46 százalék szerint 5-10 százalék lenne elfogadható mérték, míg 38 százalék legfeljebb ötszázalékos felárat jelölt meg, további 8-8 százaléknyi válaszadó pedig 10-20, vagy akár 20 százalék feletti áremelkedést is tolerálna a zöldenergia-termelés bővülése érdekében.
Ezzel együtt a többség szerint mégis irreális cél 2020-ra az EU által elvárt 13 százalékos megújuló részarány elérése. A hányad növelésére 69 százalék jelölte meg a közvetlen beruházási támogatás szükségességét az állam részéről. A 13 százalékos részarány elérése érdekében kidolgozandó nemzeti megújuló cselekvési tervet illetően a válaszadók 46 százaléka a szabályozás kiszámíthatóságában vár pozitív változást, 54 százalékuk ezzel együtt még a támogatások mértékében is javulást remél. A válaszadók legnagyobb számban a biomassza, a biogáz és a napenergia termelését részesítenék előnyben a megújuló energiaforrások közül, s ezek fejlesztését hasonló mértékben is támogatnák. A szélenergia-termelést és a geotermiális fejlesztéseket azonos mértékben, de kevesebben helyezték előtérbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.