Törlik a tűzijátékot?

Munkatársunktól
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sportdiplomáciai csúcs zajlik Acapulcóban, ahol a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Világszervezetének (ANOC) közgyűlése után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete ülésezik, és a két szervezet közös tanácskozására is sor kerül. A mexikóvárosi üdülőparadicsomban a NOB végrehajtó bizottsága többek között véglegesíti a 2014-es, Szocsiban rendezendő téli ötkarikás játékok műsorát, s napirendre kerül a női síugrás esetleges programba emelése is. Mivel a női ökölvívás bemutatkozhat a 2012-es londoni játékokon, a síugrás az egyetlen, amelyben az olimpián csak férfiak számára rendeznek versenyeket. A NOB minden bizonnyal lépéseket foganatosít az illegális fogadások elleni hatékonyabb küzdelemben, és megtárgyalja a Srí Lanka-i olimpiai bizottság beadványát, ami a játékok megnyitó- és záróünnepségeiről száműzné a tűzijátékot. Az ázsiai ország sportvezetése szerint környezetvédelmi szempontok és a környezetre gyakorolt hatása miatt lézershow-val kellene kiváltani. A bizottság dönthet a NOB-tagság korhatárának felemeléséről a jelenlegi 80 évről. Ennek a javaslatnak a hátterében az húzódik meg, hogy a nagy tekintélyű mexikói Mario Vazquez Ranát, az ANOC elnökét 78 éves korában újraválasztották hazája olimpiai bizottságának élére, a mandátuma négy év múlva jár le, és az agg sportdiplomata szeretné megőrizni a pozícióját a NOB végrehajtó bizottságában is…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.