Tovább tart nyitva a BÉT

Csécsi László
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December elsejétől harminc perccel meghosszabbítja nyitva tartását a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Tóth Attila, a tőzsde vezérigazgató-helyettese tegnap elmondta: a kereskedés szabad szakasza 17 órakor zár majd, így a befektetők fél órával hosszabb ideig kereskedhetnek együtt a fél négykor nyitó amerikai parkettekkel. A változtatást a hazai brókercégek is támogatják.
A BÉT forgalma egyébként a nyitás utáni egy órában és a zárás előtti egy-két órában a legnagyobb. A második hullámhegy többek között az amerikai piacok nyitásának köszönhető. Tóth Attila szerint a módosítás napi egy-két milliárd forinttal növelheti meg a BÉT forgalmát. A kereskedési idő meghoszszabbítását az is indokolttá tette, hogy a nyugat-európai piacok tovább tartanak nyitva, mint a magyar. Hasonló okokból a varsói tőzsde is a zárás későbbre tolását fontolgatja. Tóth Attila szerint indokolt lehet a kérdés, hogy ha már változtatnak a kereskedés idején, akkor miért csak fél órával hoszszabbították meg azt. A válasz az, hogy nagyon körültekintően kell megválasztani a zárás időpontját, mert ha egyszerre több parketten is az utolsó kötések zajlanak, valószínűleg nem a kisebb magyar piacra szegezik a tekintetüket a befektetők. A 17 óra azért ideális, mert abban az időpontban csak a magyar piacon ér véget a kereskedés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.