Tovább terjedt Haitin a kolera

Hírösszefoglaló
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte Haiti fővárosát, Port-au-Prince-t a karibi országban pusztító kolerajárvány – közölte egy ENSZ-segélyszervezet szóvivője helyi idő szerint szombat este. Imogan Wall szerint a fővárosban öt embernél diagnosztizálták a gyilkos kórt, a betegeket azonban gyorsan elkülönítették. Mindannyian az északi Artibonite tartományban, a leginkább fertőzött országrészben betegedtek meg. A távirati iroda jelentése szerint a hatóságokat rendkívül aggasztja, hogy a kolera felütötte a fejét Port-au-Prince-ben, különösen azért, mert átterjedhet a főváros környéki zsúfolt menekülttáborokra.
Ismeretes, januárban a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés rázta meg a térséget. Azok közül, akik a természeti csapás miatt hajléktalanná váltak, ma is másfél millióan élnek ideiglenes szállásokon. A hányással, hasmenéssel és kiszáradással járó, bakteriális megbetegedés elsősorban szennyezett vízzel és nem megfelelően elkészített ételekkel terjed. A zsúfolt táborok lakói így különösen nagy kockázatnak vannak kitéve. Hogy megállítsák a kolera terjedését a fővárosban, az egészségügyi hatóságok arra kérik az embereket, minél gyakrabban mossanak kezet szappannal, és csak garantáltan tiszta vizet igyanak. Port-au-Prince környékén egészségügyi sátorokat állítanak fel a napokban, hogy a koleragyanús pácienseket lakóhelyükhöz közel meg tudják vizsgálni, és szükség esetén minél korábban el tudják őket különíteni.
A kolerajárvány halálos áldozatainak száma a karibi országban a hét végén már meghaladta a kétszázötvenet, a regisztrált megbetegedések száma már több mint háromezer. A legtöbben Douin, Marchand Dessalines és Port-au-Prince-től körülbelül száz kilométerre északra, Saint Marc környékén betegedtek meg. A BBC jelentése szerint a helyi kórházak többsége már most megtelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.