Tüntetésre készülő érdekvédők

Bákonyi Ádám
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demonstrációs bizottságot alakított három szakszervezeti konföderáció, mert úgy vélik, a jövő évi költségvetés vesztese a közszféra lesz. Az érdekvédők közölték, elsősorban tárgyalásos úton akarják a vitás kérdéseket rendezni a kormánnyal, ám ha ez nem sikerül, úgy december elejére demonstrációt szerveznek. A szakszervezetek szerint a közszférában dolgozók 81 százalékát hátrányosan érintik az új adójogszabályok, a 16 százalékos, egykulcsos adót pedig igazságtalannak és aránytalannak tartják. A családi kedvezményeket ugyanakkor nem vették figyelembe, mondván, hogy nem lehet összemosni a munkajövedelmeket és a családi kedvezményeket. Az érdekvédők szerint a 98 százalékos különadó nemcsak anyagi, hanem erkölcsi értelemben is megalázza a munkavállalókat.
A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát meglepte a demonstrációs bizottság híre. Czomba Sándor emlékeztetett, hogy a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a minimálbér esetében legalább 4,5 százalékos, illetve a garantált bérminimumnál legalább 3,4 százalékos emelésre tett javaslatot. A lehetséges létszámcsökkentésekkel kapcsolatban Czomba Sándor kifejtette: nem a leépítéseken, hanem a hatékonyság növelésén van a hangsúly, egyes területeken pedig, mint a rendőrség, nem létszámcsökkentés, hanem létszámbővítés lesz.

Schmitt aláírta. Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a 98 százalékos különadóval összefüggő törvényeket, az alkotmány és az Alkotmánybíróságról (AB) szóló törvény, valamint az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények módosítását. Az Országgyűlés kedden fogadta el az alkotmány és az alkotmánybírósági törvény módosítását, amelyek szerint az AB ezután csak egyes alapjogok sérelme esetén semmisítheti meg a büdzséről, az adókról, az illetékekről és a járulékokról szóló törvényeket. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.