Új alapokra kerül Európa biztonsága?

Bekövetkezik-e tartós fordulat a Nyugat és Oroszország biztonságpolitikai viszonyában? – ez a geostratégiai kérdés lebeg a NATO tegnap kezdődött liszszaboni csúcsértekezletén részt vevő állam- és kormányfők feje felett. Magyarországot a kormányfő vezette delegáció képviseli. A NATO-vezetők elfogadták a védelmi szövetség tíz évre szóló stratégiáját. <br />

Zord Gábor László
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőnek a szervezet új, tízéves stratégiai koncepciója került terítékre tegnap délután a 28 tagország vezetőinek találkozóján a portugál fővárosban. A döntés alapján a szövetség fenntartja nukleáris elrettentő kapacitását, és alkalmazkodik a modern idők fenyegetéseihez. A stratégia része egy, az összes tagállamot lefedő rakétaelhárító rendszer felállítása és az internetes támadások kivédésére szolgáló képesség megteremtése. Egyetértettek abban, hogy az új START-szerződés ratifikálása erősíti a NATO biztonságát. A munkavacsorán ismét két téma került napirendre. A NATO az Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszert integrálná saját vezetési rendszerébe, hogy védelmet nyújtson tagállamainak a ballisztikus rakéták jelentette fenyegetéssel szemben. Mindezt azonban úgy kívánják megvalósítani, hogy ne sértsék meg Oroszország érzékenységét, és természetesen lépéseik összhangban legyenek az új stratégiai koncepcióval, benne a nukleáris elrettentés eszközrendszerének fenntartására vonatkozó kitétellel. Nem mellesleg a rakétavédelem az egyik legfontosabb kezdeti gyakorlati együttműködési lehetőség Oroszországgal, a tízéves stratégiában is kiemelik Moszkva szerepét.
Második témaként a szövetség katonai képességeiről esett szó. A korábbi csúcstalálkozók nagy ívű vállalásaihoz képest főként az anyagi korlátok miatt igyekeznek a folyamatban levő műveletek igényeiből adódó prioritásokra szorítkozni: ilyen a rögtönzött robbanóeszközök elleni védelem, a helikopterek és a szállító repülőgépek kérdése, amely Magyarországot is érintheti a Pápán állomásozó szállítórepülő-ezred bővítésével.
A találkozó mai napján lesz – Hamid Karzai elnök jelenlétében – az afganisztáni helyzet értékelése, valamint a NATO–Oroszország-tanács ülése, amelyen részt vesz Dmitrij Medvegyev államfő is.
Megfigyelők szerint a sok sürgető téma ellenére ez utóbbi a lisszaboni találkozó legfontosabb eseménye, amellyel létrejöhet egyfajta hosszú távú biztonságpolitikai kiegyezés a Nyugat és Moszkva között. A feltételek: az európai hagyományos fegyverzetek korlátozásáról és ellenőrzéséről szóló szerződés felújítása, illetve az új START-egyezmény ratifikációja, amely a tengerentúli belpolitikai erőviszonyok átrendeződésével kérdésessé vált, Barack Obama elnök törekvései ellenére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.