Új segélyalap a válság ellen

2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai látogatás. Orbán Viktor miniszterelnök háromnapos hivatalos látogatásra Kínába utazott Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfő meghívására. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője szerint Orbán Viktor útja során tárgyalást folytat kínai kollégájával, továbbá Sanghajban találkozik a helyi kormányzóval, és ellátogat a városban rendezett világkiállításra is. (MTI)


Az Európai Unió vezetői tegnap hajnalban megállapodtak abban, hogy az uniós (lisszaboni) szerződést némileg megváltoztatják annak érdekében, hogy a tagállamoknak állandó mentőalapot hozzanak létre, amely felváltaná a jelenlegi, három évre szóló, 440 milliárd euró összegű pénzügyi eszközalapot. Ezzel Angela Merkel kancellár, aki Nicolas Sarkozy francia elnökkel karöltve eredetileg mélyreható változásokat akart a szerződésben, részben érvényesítette akaratát, miközben aggodalmas hangok is hallatszanak, hogy- ha elkezdik a megállapodás módosítását, annak rossz folytatása lehet.
Orbán Viktor miniszterelnök tegnap délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, a nemzetközi gazdasági válság utáni Európát a régi szabályok alapján nem lehet működtetni, így szükség van az alapszerződés módosítására.
Az Európai Tanács Herman Van Rompuy uniós elnököt arra utasította, hogy a feladat ismeretében a decemberi EU-csúcsra terjessze elő a szerződésmódosítás forgatókönyvét. Berlin másik követelése az volt, hogy felfüggeszthessék azon euróövezeti tagok szavazati jogát, amelyek felelőtlen gazdaságpolitikájukkal veszélybe sorolják az egész euróövezetet. Brit nyomásra megállapodtak, hogy az EU költségvetését ne növeljék 2,9 százaléknál jobban, de e téren kemény csatározások várhatóak az Európai Parlamenttel, amely 5,9 százalékos növekedést akar.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.