Újabb támadás katonáink ellen

Mizsei Bernadett
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támadás érte a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját az afganisztáni Baglán tartományban tegnap reggel. Az augusztusi, két halálos áldozatot követelő támadással ellentétben most nem sérült meg egy katona sem. Információink szerint a támadó egy öngyilkos merénylő volt, aki akkor robbantotta fel fehér Toyota terepjáróját, amikor egyértelművé vált számára, hogy észrevették, hiszen a konvojban utazó egyik katona ráfogta a fegyverét.
A katonákat a magyar bázistól öt kilométerre, járőrözés közben támadták meg Puli-Humri északi részén. A robbanás a konvojban harmadikként haladó, HMMWV típusú gépjárművet érte, amely megrongálódott ugyan, de saját erőből képes volt visszatérni a táborba.
Ismert, a Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy PRT vezetését Baglán tartományban. A közel 240 fős alakulat Puli-Humri központjában állomásozik. A PRT katonai és polgári feladatokat egyaránt ellát, vagyis a békefenntartás, a járőrözés, az őrzés-védelem vagy a konvojkísérés mellett több utat, kisebb erőműveket és egészségügyi központokat is felépítettek a helyszínen a szolgálatot teljesítő magyar katonák. Ezenfelül részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is.
A távirati iroda összefoglalója szerint a honvédség már négy katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Az első áldozat, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10-én vesztette életét egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben. Szintén két éve, július 12-én ugyancsak tűzszerész feladatai végrehajtása közben, egy robbanás következtében, halt meg Nemes Krisztián a Kunduz városba vezető úton. A harmadik áldozat, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester idén augusztus 23-án hunyt el, amikor támadás érte a magyar konvojt, amely Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari-Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk. Kolozsvári György zászlós ugyanekkor sérült meg életveszélyesen, de ő már Budapesten, hazaszállítását követően, szeptember 7-én halt meg. A támadásban másik két katona is súlyosan megsérült, de az ő életüket sikerült megmenteni. Ez év február 7-én szintén magyar katonákat támadtak meg egy gránátvetővel Baglán tartományban. A támadásban akkor két katona megsérült, egyikük súlyos, a másik könnyebb sérülést szenvedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.