Újjáépítés az alapoktól

Olvasónktól
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híradásokból értesülhettünk, hogy egy volt ügyészt hat év börtönre ítélt vesztegetésért és más bűncselekményekért a Fővárosi Bíróság, hat évre eltiltották a közügyektől, és 200 ezer forint vagyonelkobzást rendeltek el. Sajnálatos eset végkifejlete a fenti ítélet, amely önmagában bizonyára igazságosnak tekinthető még akkor is, ha a megtévedt fiatalember őszintének tűnő bocsánatkérése és fogadkozása elhangzott.
Ugyanakkor az ítélet elgondolkoztató a jog és az igazságosság viszonya szempontjából. Amennyiben a figyelembe veendő szempontok alapján ez az ítélet éppoly igazságosnak tekinthető, mint amilyen gyorsan megszületett, akkor vajon milyen büntetés lenne kiróható mindazokra, akik felelősek nemzetünk vagyonának elherdálásáért, milliárdok eltüntetéséért, fővárosunk tönkretételéért, hamis és látszatszerződések megkötéséért, közérdekű adatok tudatos meghamisításáért, gazdasági összeomlás okozásáért, hogy csak rövid felsorolás érzékeltesse a problémákat, a szellemieket nem is említve.
Hat esztendőn keresztül kormányozhatta országunkat egy háborodott mintájára viselkedő, magamutogató, komolytalan személy, hogy csak a legszembetűnőbb esetről essék szó, aki ráadásul hazugságok árán került a miniszterelnöki székbe, sok kollaboráns által segítve, és a jog egyetlen használható paragrafust, alkotmányos alapot nem tudott felmutatni eltávolítására. Mindez komoly problémák jele az országunkban, és arra mutat rá, hogy a legsürgősebben orvosolandó gondok ezen a területen jelentkeznek. Az alapok rendbetételének fontossága elsődleges, mivel úgy tűnik, hogy a természetes erkölcsi érzék és a józan ész a balliberális oldalon egyáltalán nem működik. Ennek egyik példája az, hogy többek között az egyetemekre ejtőernyőztetett MSZP–SZDSZ-es pártkinevezettek egy részének eszébe sem jut lemondani meg nem érdemelt pozíciójáról, és a szégyenérzet legkisebb jele nélkül a maradást választja. Nyilvánvalóan tudják, hogy mi okból. Ennek csak az egyik oka az anyagiaknak mindenek fölé helyezése mai világunkban, de nem ez az egyetlen. A pénz szeretete önmagában nem adna magyarázatot arra az értékromboló törekvésre, amely tetten érhető volt az egész balliberális kormányzás időszakában, jó adag arrogáns viselkedéssel kísérve.
Husz Mariann
közgazdász, Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.