Újjáépíti nukleáris erőművét Phenjan

Hírösszefoglaló
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét munkálatok zajlanak Észak-Korea nukleáris központjában, állítják dél-koreai lapok. A jongbjoni nukleáris erőmű 2008-ban önként felrobbantott hűtőtornya helyén állítólag újra építkeznek, ami azt jelentheti, hogy ismét plutónium előállítására készül a kommunista ország. A Korea Herald szöuli lap idézi Jack Pritchard korábbi amerikai különmegbízottat, aki nemrégiben Phenjanban járt, és arról számolt be, hogy Észak-Korea „kísérleti könynyűvizes atomreaktort” épít a nevezetes helyszínen, amely 2012-re lesz kész. Az építkezés valószínűleg a hagyományos észak-koreai politikának a folytatása, amelyet Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor idején megismert a világ, és várhatóan a kijelölt utód, Kim Dzsong Un alatt is folytatódik. A módszer szerint Phenjan bizonyos engedményekért vagy segélyért cserébe beleegyezik a nukleáris leszerelésbe, majd nem sokkal később újra feláll a tárgyalóasztaltól.
A japán Szankei Simbun napilap azt állítja, Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantásra készül. A lap műholdas felvételekkel bizonyítja, a Pungkje-ri telepen új alagutakat ástak. Nem tudni, hogy a földmunkák kapcsolatban állnak-e az esetleges teszttel, de elképzelhető, hogy Phenjan így próbál nyomást gyakorolni nyugati tárgyalópartnereire. Emlékezetes, az első robbantást arra használták fel, hogy az amerikai pénzügyi szankciókat feloldassák, a másodikat valószínűleg az utódlás és a diktátor betegsége miatti belső feszültség enyhítése érdekében hajtották végre. Kim Jeon Szu, a szöuli Koreai Nemzeti Védelmi Egyetem professzora a Daily NK szaklapnak azt mondta, egy mostani kísérlet aláásná Kína nemzetközi tekintélyét, minthogy Peking nem tudta megakadályozni a tiltott robbantást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.