Ukrajnai választás zeneszóval

A Viktor Janukovics államfő nevéhez fűződő Régiók Pártja jelöltjeinek fölényes diadalát s az ellenzéki politikai erők csúfos vereségét prognosztizálják az elemzők a vasárnapi ukrajnai helyhatósági választásokon.

Székely Gergely
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét egy rendkívül feszült, szinte a végsőkig kiélezett, már-már háborús állapotokat idéző választási kampányon van túl Ukrajna. A vasárnap tartandó polgármesteri és önkormányzati választás előcsatározásairól szóló hírek ugyanis rendre robbantásokról, lövöldözésekről, gyújtogatásokról, különféle atrocitásokról, kizárásokról, letartóztatásokról, politikai üldöztetésekről, a választási csalások előkészületeiről szóltak. A fölöttébb kiélezett küzdelem okát elemzők elsősorban azzal magyarázzák, hogy a befutók nem csupán a győzteseket megillető dicsőséget, illetve mandátumot, hanem ezzel együtt a költségvetési pénzek, valamint a még szét nem lopkodott, s ilyen formán még szétosztható vagyon fölötti ellenőrzést is magukénak tudhatják majd.
Most először fordul elő, hogy a helyhatósági választásra nem a parlamenti voksolással egy időben kerül sor, és újdonság az is, hogy a mandátumok egyik fele a pártlistákra, míg a másik fele az egyéni választókerületekben induló jelöltekre leadott szavazatok alapján talál majd gazdára. A hatalom szerint minden feltétel biztosított ahhoz, hogy a választás átlátható, tisztességes és demokratikus legyen. Kijev megye kormányzója például igazi, a szovjet időkre emlékeztető népünnepélyt ígér, az urnákhoz járulók jókedvéről műkedvelő zenekarok, énekesek és táncegyüttesek fognak gondoskodni. Viktor Janukovics államfő viszont csak azt mondta külföldiekkel való találkozóján, hogy a hatalom tiszta választások rendezésében érdekelt.
A kárpátaljai magyar szavazók, ezúttal is két magyar listára voksolhatnak, mivel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) nem tudott megegyezni a közös lista kérdésében. De nem kevesebb izgalmat ígér a Beregszász polgármesteri tisztségéért folyó összecsapás sem Gajdos István UMDSZ-elnök és a KMKSZ színeiben rajthoz álló Orosz Géza, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola gazdasági rektorhelyettese között. Négy évvel ezelőtt Gajdos nyerte kettejük párbaját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.