Ultimátumot adott Markó Bukarestnek

2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Díj az egyetemért küzdőknek. Hatodik alkalommal osztotta ki tegnap Kolozsváron a romániai magyar felsőoktatás megteremtése érdekében kifejtett tevékenységet elismerő Báthory-díjat a Bolyai Kezdeményező Bizottság és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. Az idén kitüntetett tizenhat személyiség és intézmény között szerepel Szőcs Géza költő, az Orbán-kormány kultúráért felelős államtitkára, Smaranda Enache marosvásárhelyi emberjogi harcos és a Krónika erdélyi magyar napilap. Tőkés László EMNT-elnök, az EP alelnöke leszögezte: az erdélyi magyarság nem adhatja alább a teljes értékű, autonóm egyetemi hálózat igényénél. (MN)


Kilép a bukaresti kormányból a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), ha koalíciós partnereitől nem kap garanciákat arra, hogy a parlamenti többség működőképes – döntött az alakulat csúcsvezetőit tömörítő állandó tanács szombaton Marosvásárhelyen tartott ülésén. Markó Béla RMDSZ-elnök leszögezte: a szövetség alapvető feltételnek tartja az oktatási törvény sürgős elfogadását, az oktatási reform megvalósítását, a teljes körű anyanyelvű oktatás biztosítását, enélkül pedig nem folytathatja kormányzati együttműködését a jobbközép román Demokrata-Liberális Párttal (PDL). Az RMDSZ egyúttal felkérte az Emil Boc kormányfő vezette PDL, a független, valamint a nem magyar kisebbségi képviselők alkotta koalíció vezetőit: elemezzék az oktatási törvény kapcsán történt kormányzati felelősségvállalás alkotmányellenessé nyilvánítása nyomán kialakult helyzetet, és „döntsék el, hogy lehetséges-e biztosítani a koalíciós szolidaritást”. Markóék sérelme abban áll, hogy a bukaresti taláros testület az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok számára számos többletjogot biztosító jogszabály parlamenti vita nélkül történt elfogadását, emiatt a törvény viszszakerül a szenátushoz, ahol viszont a koalíció törékeny többséggel rendelkezik. A Boc-kabinetben kormányfő-helyettesi posztot betöltő Markó szerint nem szabtak konkrét határidőt a kormányzati partnereknek, annyit azonban leszögeztek, hogy „még a következő napokban” megoldást kell találni az oktatási törvény elfogadásának módjára.
Eközben az ellenzéki liberálisok jelezték, hogy hajlandók tárgyalni az RMDSZ-szel egy új politikai szövetségről, ám a magyar pártból kiszivárgott: a kormány széthullása esetén sem állnának át az ellenzék oldalára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.