Utolsó útjára indítják a Discovery űrrepülőt

Nyugdíjba megy, de előtte utolsó útjára indul november elsején az amerikai Discovery. Az űrrepülőgépnek ez pályafutása 39. küldetése. A NASA legidősebb űrsiklója múzeumba kerül.

Grimm Balázs
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú tanácskozás után, helyi idő szerint hétfőn eldöntötték az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) szakemberei a floridai Kennedy Űrközpontban, hogy a Discovery november elsején 16 óra 40 perckor indul az utolsó küldetésére – adta hírül a Space.com. A döntést feszült várakozás előzte meg, kérdéses volt ugyanis, hogy a szerelők elkészülnek-e időben az űrrepülőgép szivárgó üzemanyagrendszerének javításával. A közelmúltban mérnökök figyeltek fel a hibára a Discovery hátsó részénél, ott, ahol egy üzemanyag-vezeték kettéágazik, hogy a két nyúlvány táplálja az űreszköz orbitális manőverezéshez alkalmazott rendszerének két hajtóművét. A munkálatokkal hétfőre végeztek.
Az 1984-ben szolgálatba álló és ezzel a NASA legidősebb űrrepülőgépe pályafutása 39. küldetésére indulhat a jövő héten. Ez lesz az idén a negyedik útja. Az STS–133 jelű misszióban hat űrhajós vesz részt, Steve Lindsey (kapitány), Eric Boe (pilóta) Michael Barratt, Nicole Stott, Alvin Drew és Tim Kopra (specialisták). A csapat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazik majd, ahonnan tizenkét nap múlva érkezik vissza a Kennedy Űrközpontba. Lindsey és társai az 1998 óta épülő bázisra visznek újabb alkatrészeket. A küldetés végeztével a Discovery múzeumba kerül.

Majdnem ütközött az ISS. A Nemzetközi Űrállomás tegnap az eddiginél 700 méterrel magasabb Föld körüli pályára emelkedett, hogy elkerülje az ütközést egy ismeretlen eredetű űrhulladékdarabbal – tudta meg a távirati iroda. A manővert, amely körülbelül három percig tartott, a Progressz M–07M teherűrhajó hajtóművének segítségével hajtották végre. A hulladékdarab végül 1500 méterrel kerülte el az űrállomást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.