Üzenet Moldovának

Moldova nemcsak kér az Európai Uniótól, hanem hozzá is akar járulni közös értékeihez, amennyiben Európában nagyra tartják ennek az országnak a többnyelvűségét, az ottani decentralizációt, valamint az autonómia elfogadását – mondta Chisinauban Orbán Viktor.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar miniszterelnök moldovai kollégája, Vlad Filat úgy fogalmazott: ez a látogatás ismételten bizonyítja azt a fontos politikai támogatást, amelyet a magyar kormány nyújt Moldovának. A tárgyalásokon a kétoldalú kérdések és az európai integrációt érintő ügyek egyaránt szerepeltek.
Filat kifejezte meggyőződését, hogy a magyar európai uniós elnökség idején Moldova európai integrációját is sikerül majd felgyorsítani, és jelentős előrelépést lehet tenni a vízumliberalizáció útján is. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország segít azoknak a moldovai szakembereknek a felkészítésében, elsősorban a tapasztalatok átadásával, akik a szabadkereskedelmi megállapodásról fognak tárgyalni az Európai Unióval. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy hatékonyan működik Chisinauban az európai uniós közös vízumközpont.
Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a következő fél évben Magyarország, utána pedig Lengyelország adja az Európai Unió elnökségét. – Két olyan országról van szó, amely érti az itteni életet, amely szolidaritás érzésben erős, és kötelességének érzi, hogy segítse az önök ügyét – mondta. Szavai szerint e három ország között egyfajta sorsközösség létezik, hiszen mindegyik tudja, mi a kommunizmus, milyen az, amikor elnyomják az embereket, elveszik, amijük van, nem hagyják, hogy szabadon döntsenek az életükről.
Orbán Viktor Mihai Ghimpu parlamenti elnökkel, az ország ideiglenes államfőjével is folytatott tárgyalásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.