Üzleti titok a lengyel–orosz gázegyezség

Hírösszefoglaló
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta a lengyel kormány az Oroszországgal kötött titkos földgázszállítási megállapodást. Eszerint Varsó 2011-től 2022-ig évi 10,3 milliárd köbméter földgázt vásárol a Gazpromtól az eddigi 8 milliárd helyett – számolt be a lengyel Gazeta Prawna írása alapján a Napi Gazdaság. A megállapodás ellen az Európai Bizottság már korábban több kifogást emelt. Brüsszelben nehezményezték, hogy a varsói kormány sem a jóváhagyás előtt, sem azután nem tájékoztatta az uniót a dokumentum részleteiről. A lengyel kincstárügyi minisztérium álláspontja szerint erre semmi szükség nincs, mivel két cég kötött szerződést, amelynek tartalma üzleti titkot képez. Az új megállapodás szerint az ártárgyalások csak jövőre kezdődnek. Az már biztos, hogy a Gazprom mintegy 200 millió dollárra rúgó tranzitdíjtartozását 2014-ig részletekben levonják a lengyel fél által fizetendő összegből.
Ezzel egy időben Lengyelországban egyesélyesre szűkült azok köre, akik megvehetik az állami többségű tulajdonban lévő áramszolgáltató Enea 51 százalékát. A kormány nem a külföldi jelentkezőkkel, hanem kizárólag a lengyel Kulczyk Holdinggal folytatja a privatizációs tárgyalásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.