Valódi kémjátszma Budapesten?

Győr Ágnes
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington két kínai állampolgár kiadatását kérvényezte hazánktól az amerikai védelmi törvények megsértése miatt – írta a China Daily kínai lap. Hszian Hung-vejt és Li Lit – akik ellen az Egyesült Államok még június 9-én adott ki nemzetközi elfogatóparancsot – szeptember elsején vették őrizetbe a Ferihegyi repülőtéren. Az amerikai hatóságok szerint a gyanúsítottak olyan katonai célokra, illetve az űrkutatásban felhasználható microcsipeket akartak beszerezni, amelyeknek tiltott a kínai exportja. A két férfit minden valószínűség szerint amerikai ügynök csalta Magyarországra, mivel – a lap forrásai szerint – vélt üzleti partnerük Budapesten adott nekik találkozót.
Hszian 2008-ban vette fel a kapcsolatot a British Aerospace vállalattal (BAE). Célja az volt, hogy megszerezzen egy mikrocsipet. A BAE később továbbirányította a kínai állampolgárt egy Malcolm Lee nevű férfihoz – olvasható a China Daily jelentésében. A következő tizenhét hónapban Lee, valamint Hszian és Li gyakran beszéltek, illetve leveleztek egymással, de Lee mindvégig elhárította azt a lehetőséget, hogy a BAE termékeit postán juttassa el Pekingbe. Végül az ügynök felajánlotta, hogy találkozzanak személyesen Magyarországon.
A kínai igazságügyi tárcához tartozó napilap, a Legal Daily úgy tudja, hogy a két férfinak egészen addig nem engedték meg, hogy felvegyék a kapcsolatot a budapesti kínai nagykövetséggel, amíg – őrizetbe vételük második napján – le nem zajlott a tárgyalásuk. El kellett továbbá fogadniuk a kirendelt ügyvédet, és minden független jogsegély nélkül alá kellett írniuk egy magyar nyelvű dokumentumot. A nyomozási bíró egy óra alatt jutott arra a döntésre, hogy elrendeli a kiadatási őrizetbe vételüket.
Yang Dialang, a budapesti kínai nagykövetség konzulja a China Dailynek elmondta, mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék az őrizetesek kiadatását.
Az ügy hátteréről és a magyar hatóságok szerepéről megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, a testület mára ígért válaszokat lapunknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.