Veszélyben a mediterrán értekezlet

2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte biztos, hogy ismét nem kerül sor a Mediterrán Unió (EuroMed) csúcstalálkozójára, amelyet november 21-én Barcelonában tartanának. A 2008-ban létrejött, Nicolas Sarkozy francia elnök szívéhez igen közel álló projekt célja, hogy dinamizálja a közel-keleti békefolyamatot.
Minden jel arra mutat, hogy akárcsak júniusban, most is elnapolják majd a csúcsot, amelyen negyvenhárom ország – huszonhét uniós tagország, valamint Törökország, Izrael és a Földközi-tenger partján elterülő arab országok – vezetői vettek volna részt. Annak ellenére, hogy a konkrét napirendi pontok – szennyezettség csökkentése, szállítás, ivóvíz, környezet – távol állnak az izraeli– palesztin konfliktustól, elsősorban az azzal kapcsolatos viták eredményeként várható a mostani csúcs elmaradása is. Az arab országok nem hajlandók a spanyol városban tárgyalni, ha az asztalnál helyet foglal Avigdor Liberman, a szélsőségesen arabellenes izraeli külügyminiszter. Júniusban azért kellett elnapolni az EuroMed-csúcsot, mert az arab tárgyalófelek kifogásolták Izrael gázai offenzíváját, valamint a gázai békeflottila elleni gyilkos, nemzetközi vizeken május végén végrehajtott izraeli kommandóakciót.
Pierre Lellouche, az európai ügyekért felelős francia államtitkár Párizsban kijelentette, hogy az illegális kelet-jeruzsálemi lakások építési tervének bejelentése sem segítette az arab országok részvételi hajlandóságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.