Veszélyben a pécsi kultúrfészek?

Pécs szívében, a Széchenyi tér sarkán álló Művészetek és Irodalom Háza léte került veszélybe azzal, hogy felmerült az intézmény áttelepítésének ötlete az Európa kulturális fővárosa program részeként felhúzott Tudásközpont épületébe. Az elsődleges ok az önkormányzatok nehéz anyagi helyzete.

Bóka Máté Ciprián
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedekben a városlakók szívéhez nőtt ház számos olyan programnak adott otthont, amellyel a centrum kulturális értelemben hiánypótló szerepet töltött be. Az intézményben irodalmi esteket, olvasótalálkozókat, kamara- és dzsesszkoncerteket, kiállításokat rendeztek. Az épület egykor Hoitsy Mihály alispán rezidenciája volt, a kultúra az 1970-es években lezajlott felújítása után kapott helyett benne az emeleti részeken, kapuit 1987-ben nyitotta meg. A rendszerváltás után az intézmény megyei fenntartásba került, ám az ingatlan tulajdonjogát a pécsi önkormányzat szerezte meg.
A Baranya megyei önkormányzat alelnöke, Horváth Zoltán úgy nyilatkozott, hogy Tudásközpont új helyzetet teremtett, ugyanakkor abban nem működik a Művészetek és Irodalom Házához hasonló funkciójú részleg, miközben a jelenlegi helyén a bérleményért évi 14 milliót fizetnek a városnak. Horváth szerint a működtetésre a megye áldoz, ám valójában a pécsieknek szolgáltat elsősorban a ház. Éppen emiatt szeretnék, hogy Pécs is szerepet vállaljon a teherviselésben, miután korántsem biztos, hogy a megye ugyanilyen mértékben tudja a jövőben finanszírozni az intézményt.
A pécsi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke, Hoppál Péter szerint a kérés indokolt is lehet, ám a város anyagi lehetőségei gátat szabnak annak, hogy az intézmény teljes működtetését vállalják.
A ház körül kialakult helyzet már megmozgatta a kultúrát szerető, értő embereket is. Patartics Zorán Ybl-díjas építész – aki az Európa kulturális fővárosa programban is szerepet vállalt – felhívást tett közzé, amelyben arra kéri a város „művészeit, kulturális életének szereplőit és közönségét, hogy csatlakozásukkal nyilvánítsák ki egyetértésüket és véleményüket, s ezzel segítsenek felhívni a figyelmet a Művészetek és Irodalom Háza megtartásának és szinten tartásának fontosságára”. Szerinte ugyanis a megye és a város teherviselésről folytatott vitájának egy ilyen érték nem eshet áldozatul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.