Veszélyben a szibériai tigris

Új párt kapott nemrégiben Norbi, a szibériai tigris a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kritikusan veszélyeztetett nagymacskák közül jelenleg négyszáz példány él a természetben, 470 pedig a világ állatkertjeiben.

2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre rácson keresztül, de már ismerkedik egymással Norbi, a szibériai tigris és jövendőbeli párja, a Hollandiából hazánkba költöztetett Niva a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A négyéves nőstény tigris az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) tenyészprogramjának részeként Rhenenből érkezett Magyarországra, hogy családot alapítson Norbival. A hétéves hím 2004 óta élt együtt Budapesten Nadiával, de nem született utódjuk, a nőstény szaporítószerv-rendszerének elváltozása miatt. Az állatkert szakemberei a tigrisek európai tenyészprogramját irányító koordinátorral egyeztetve ekkor döntöttek a nőstény elcseréléséről.
A nyolcéves Nadia a szkopjei állatkertbe költözött, Niva pedig a budapestibe került – közölte Hanga Zoltán szóvivő. Niva kezdetben az elkülönített férőhelyen élt, de mostanra a gondozók már kinyitották a kifutóba vezető ajtót is, azaz a közönség is láthatja. Jövendőbelije, Norbi egyelőre csak a kifutó elkülönített részében tartózkodhat, így az állatok még csak a rácson át ismerkedhetnek egymással. A szakemberek figyelik a viselkedésüket, és ennek alapján határoznak majd öszszeengedésük időpontjáról.
A szibériai tigrisek természetes elterjedési területe eredetileg Kelet-Szibéria, Korea és Mandzsúria volt, jelenleg azonban az élőhelyek zsugorodása és a vadászat miatt csak körülbelül négyszáz példány maradt belőlük, főként az Amur és az Usszuri folyók vidékén. A világ állatkertjeiben ennél valamivel több, 470 szibériai tigris él. Az EAZA által szervezett, 2002-től 2004-ig tartó tigrisvédelmi kampányban összesen 750 000 eurót (körülbelül 206 millió forintot) gyűjtöttek össze a természetben futó tigrisvédelmi programok támogatására, például a vadorzókkal szinte naponta tűzharcot folytató vadőrök felszerelésére. Ezt az öszszeget a kampányban részt vevő 130 állatkert látogatói – köztük a budapestié is – adták össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.