Vették is, vagy csak adták

2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Épphogy elcsitult a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) érintő vesztegetési ügy, máris az európai tagszervezetet, az UEFA-t gyanúsítják korrupcióval. A FIFA végrehajtó bizottságának két tagjáról brit újságírók bizonyították be, hogy kenőpénzért fejében hajlandók lettek volna a kívánt módon szavazni a 2018. és 2022. évi vb helyszínének kijelölésekor. Az UEFA-val szembeni vád egyszerre súlyosabb és súlytalanabb. Súlyosabb, mert nem csupán kísérletről szól. Szpirosz Marangosz, a ciprusi szövetség elnökségének tagja azt állítja, az UEFA vezetőségét lefizették, ezért adta Ukrajnának és Lengyelországnak a 2012-es Eb rendezését. (A két ország 8 szavazatot kapott, Olaszország 4-et, Magyarország és Horvátország egyet sem.) Súlytalanabb, mert egyelőre a bizonyítékok ismeretlenek, Marangosz csupán a vádat fogalmazta meg a Süddeutsche Zeitungban.
Igaz, a ciprusi sportvezető azt mondja, több mint egy éve próbál kapcsolatba lépni az UEFA illetékeseivel, hogy tájékoztassa őket az ügy hátteréről, ám a mai napig nem adtak neki módot erre. Pontosabban augusztus 24-re már egyeztetett találkozót Peter Limacherrel, az UEFA fegyelmi bizottságának elnökével, aki azonban az utolsó pillanatban lemondta a találkozót. (Limacher tartja kézben a „bochumi” megvesztegetési botrány szálait is, igaz, olykor többet markol a kelleténél: a Bayern München vádaskodás miatt beperelte.) Marangosz azt állítja, az UEFA végrehajtó bizottságának meg nem nevezett tagjai összesen 11 millió eurót fogadtak el annak fejében, hogy a lengyel–ukrán pályázatra voksoljanak.
A lengyelek és az ukránok harsányan tiltakoznak, az UEFA viszont még arra sem méltatta Marangosz vádját, hogy legalább hírt adjon róla. Igaz, Gianni Infantino főtitkár elkövette azt a hibát, hogy letagadta, egyáltalán hallott Marangoszról, aki viszont a nyilvánosság elé tárta az UEFA-val való levelezését. Fölvetődik, miért éppen egy ciprusi sportvezető szerzett tudomást a bundáról. Nos, állítólag egy ciprusi ügyvédi irodában köttetett meg az alku a 2012-es Eb-ről.
Mindez számunkra azért is érdekes, mert Horvátországgal közösen Magyarország is versenyben volt a kontinenstorna megrendezéséért. Mészöly Kálmán, aki 2007-ben feltűnően dühösen fogadta a döntést, a hír kipattanásakor felelevenítette a következő történetet. Barátja, Michal Listkiewicz, aki akkor a lengyel szövetség elnöke volt, a szavazást megelőző napon megsúgta neki, már megszületett a döntés, ezért fölöslegesen ne izguljon. Lengyel hírportálok pedig Hrihorij Szurkisz, az ukránok első emberének akkori felettébb magabiztos viselkedését idézték fel.
Bármi is az igazság, kizárt, hogy az UEFA 2010 októberében hirtelen más helyszín után nézzen. Sőt, az európai szövetség legszívesebben tudomást sem venne a gyanúsításról. A megoldás kulcsa Szpirosz Marangosz kezében van. Elő kellene állni a bizonyítékokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.