Vidékmentő szövetkezés

Százezer új munkahely létrehozását vállalja a kormány által tervezett egymillióból a Hangya Szövetkezeti Összefogás – jelentette be Szeremley Béla elnök a szervezet tegnapi közgyűlésén. A tanácskozás radikális fordulatot sürgetett a magyar agrárpolitikában.

Nánási Tamás
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A falvakban élők a saját bőrükön tapasztalhatták meg az elmúlt húsz évben, hogy mennyire káros a hazai agrárpolitika folytonos változása. A közelmúltban hozzáadódott ehhez a nemzeti elkötelezettség hiánya – olvasható abban a dokumentumban, amely a Hangya javaslatait tartalmazza a jövő agrárprogramjával kapcsolatban. Az érdekvédelmi szervezet szerint a nagybirtok központú vidékfejlesztés helyett teljes fordulatra van szükség. A nemzeti jövedelmek hazai kézben tartásának egyik eszköze a szövetkezés – szögezi le az állásfoglalás. A Hangya elnöke, Szeremley Béla szerint ez ahhoz is hozzásegítheti a magyar gazdákat, hogy
10-20 százalékos, nemzeti irányító részesedést szerezzenek a hazai kereskedelemben és az élelmiszer-feldolgozásban. A globális világ káros hatásainak kivédésére a fejlett országok különféle nemzeti vállalatokat is működtetnek. Szeremley Béla szerint hazánknak is ezt az utat kell járni. Ma a falvak jelentős részében nincs helyben megtermelt jószág, zöldség-gyümölcs, a gazdák értékesítési gondokkal küszködnek: a hazai termelők és vevők nem találnak egymásra. Ennek oka lehet az is – amiről Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára beszélt –, hogy az élelmiszerek értékesítése ma 60 százalékban a multiláncok kezében van. Ezzel csak úgy vehetik fel a küzdelmet a gazdák, ha megszervezik az értékesítést. A szervezet olyan rendszer felállításában gondolkodik, ahol belső biztosítási rendszer működik a csődök ellen, és saját közraktári hálózattal, szövetkezetfejlesztési központtal rendelkezik. S hogy honnan lesz erre pénz? A Hangya tegnap együttműködési megállapodást írt alá a hazai takarékszövetkezetekkel. Ezekhez kapcsolódik a Magyar Fejlesztési Bank és az állami kezességvállalás is – hallhattuk a helyettes államtitkártól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.