Visszaadott önrendelkezés

Tegnap késő este elfogadta a parlament a magánnyugdíjpénztárakat érintő mindkét előterjesztést. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevével fémjelzett javaslat a tagdíjak átutalását 14 hónapra felfüggeszti; ezt a jogszabályt a Fidesz és a KDNP támogatta, az LMP nemmel szavazott, a Jobbik pedig tartózkodott.

Munkatársainktól
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Selmeczi Gabriella által benyújtott, a magánnyugdíjpénztárak választhatóságáról szóló (a kötelező tagságot eltörlő) tervezetet már a Jobbik is támogatta, az LMP pedig itt is nemmel voksolt. A szocialisták egyik szavazáson sem vettek részt, sőt az ezeket megelőző, más jogszabályokat érintő voksolások alól is kihúzták magukat. Így számos tervezet kapcsán még saját módosító indítványaikat sem támogathatták. A magánnyugdíjak ügye a kormány nyugdíjvédelmi programjához kapcsolódó előterjesztések részeként került a Ház elé. A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott, Selmeczi Gabriella nevéhez köthető nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló javaslat megnyitja a magánnyugdíjpénztár-tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe, s megszünteti a pályakezdők számára a magánnyugdíjpénztárba való kötelező belépést. A magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó Matolcsy-féle törvénymódosítások megteremtik annak az alapját, hogy a tagok átmenetileg – 2010. november 1. és 2011. december 31. között – tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alapba.
Megszavazta az Országgyűlés a lakáshiteleseket segítő jogszabály-csomagot is, amely kimondja, hogy a devizában történő hitelfolyósítás és a törlesztés során vagy az adott pénzintézet középárfolyamából, vagy – ennek hiányában – a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamából kell kiindulni. Könnyebbé válik az előtörlesztés is, illetve ötévente egyszer lehetőség nyílik díjmentesen meghosszabbítani a futamidőt.

Részletek a 2. és a 3.,
vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.