Visszajáró végkielégítések

A demokráciát erősíti, ha a kormány betartja a szimbolikus ígéreteit – így kommentálta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, hogy az Országgyűlés tegnap elfogadta az utóbbi időszak legnagyobb vitát kiváltó javaslatcsomagját, a 98 százalékos különadó bevezetését célzó előterjesztéseket.

Munkatársainktól
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék „az utolsó szó jogán” ismét élesen bírálta az indítványt, annak is elsősorban az Alkotmánybíróság jogkörét érintő rendelkezéseit. A törvénycsomag életbelépésével mindenesetre immár biztos: a munkavállalók esetében a 3,5 millió forint, az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében a kétmillió forint feletti kifizetések után kell megfizetni a különadót, amit öt évre visszamenőleg szedhet be az állam. A szavazások után a Jobbik bejelentette, hogy kivonul az új alkotmány előkészítéséből, és az utcán tiltakozik a kormány politikája ellen.
A T. Ház döntött arról is, hogy jövőre életbe lép az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer. Az előttünk álló esztendőtől a magánszemélyeknek valamennyi jövedelmük után 16 százalék adót kell leróniuk. A szuperbruttósításnak nevezett számítási mód szabályai a következő évben nem változnak, ám a megoldásnak 2013-ban végleg búcsút inthetünk. Az adójóváírás szintén megmarad: a jelenlegi havi 15 100 forint helyett jövőre havonta maximum 12 100 forint vehető igénybe, amit teljes mértékben 2,750 millió forint éves jövedelemig, csökkenő összegben pedig 3,960 millió forintos éves keresetig lehet majd érvényesíteni. Életbe lépnek a gyermekkedvezmények is. A passzusok az első két gyerek után havi tíz-tíz ezer forint, a háromgyerekeseknek gyermekenként 33 000 forint támogatást jelentenek.
A parlament létrehozta még a MÁV ügyeinek feltárását célzó vizsgálóbizottságot, és döntött a kormányhivatalok létrehozásáról, illetve arról, hogy a legfőbb ügyészt ezentúl kilenc évre választják. A képviselők folytatták a jövő évi költségvetés általános vitáját, és megválasztották a Magyar Nemzeti Bank új felügyelőbizottságát.
Részletek a 3. és a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.