Visszavág az MKP?

Neszméri Sándor
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Koalíció Pártja visszavághat a Most – Híd szlovák–magyar vegyes pártnak a november 27-re kiírt helyhatósági választásokon a júniusi parlamenti veresége után – véli több szlovákiai elemző. Arra alapozzák prognózisukat, hogy az MKP-nak nagyon jól kiépített struktúrája van a magyarok lakta településeken, szinte mindenütt működik alapszervezete, míg a Most – Híd alapvetően „választási párt”, amely tagság nélkül, gyakorlatilag az országos elnökség döntései alapján működik, ennélfogva nehezebben tudja mozgósítani választóit, illetve kevesebb „helyi egyéniséget” talált az önkormányzati választásokra, mint riválisa.
Merthogy rivalizál a két párt, amely a magyar szavazókat szólítja meg. Dél-Szlovákia csaknem ötszáz, magyarok által lakott településén összesen mindössze húsz helyen van közös polgármester-jelöltjük és csupán tizenkét településen állítottak össze közös képviselőjelölt-listát az MKP alapszervezeti vezetői és a Most – Híd helyi megbízottjai. A városok közül egyedül Füleken indítanak közös jelöltet, a nagyobb településeken még arra sincs példa, hogy közösen támogatnának független jelöltet. Érsekújváron sem született közöttük megállapodás, holott a járási székhelyen az összes szlovák párt összefogott és koalícióban indul, hogy a rendszerváltás óta először szlovák polgármester vehesse át a város irányítását. Érdekes csata várható Kassán, ahol az MKP a kormányzó jobbközép pártokkal indul koalícióban és támogatja a kereszténydemokraták polgármester-jelöltjét, míg a Most – Híd a jelenlegi parlamenti ellenzéki pártokkal, a Smer – Szociáldemokráciával és a Szlovák Nemzeti Párttal szövetkezett és a volt egészségügyi miniszter, Richard Rasi megválasztására biztatja Márai Sándor városának magyarjait.
Az MKP több mint 2600 képviselő- és 293 polgármesterjelöltet indított, illetve támogat a választáson. A Most – Híd több mint négyszáz polgármester- és csaknem hatezer képviselőjelöltet indít, ám nem csak a magyarok által lakott településeken versengenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.