Víz alatt a fenyvesi part

2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz méter part menti terület, benne a strand is vízben áll Balatonfenyvesen. Szakemberek szerint a rendkívüli helyzetet az erős északnyugati szél mellett a tó kelet–nyugati kilendülése is súlyosbítja. Visszavezethető a jelenség arra is, hogy a Balatonból – elkerülendő a Tolna megyén átfolyó Kapos folyó kártételét – az indokoltnál jóval kevesebb víz ereszthető le a Sió csatornán. – Egyelőre csak figyeljük az eseményeket, és várjuk a víz visszahúzódását, hogy az ne veszélyeztesse a part közeli lakóházakat – mondta lapunknak Lombár Gábor, az üdülőkörzet legmélyebben fekvő települése, Balatonfenyves polgármestere. Szerinte amíg nem sikerül rábírni a vízügyet arra, hogy a 110 centiméteres üzemi szintnél alacsonyabban tartsa a tó vizét, addig Fenyvesnek és a tőle délnyugatra eső településeknek fel kell készülniük a mostanihoz hasonló esetekre. – Már hetek óta 123 centiméter a Balaton vízállása, 13 centivel magasabb az üzemi szint felső határánál – jegyezte meg Lombár Gábor.
Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője elmondta: valószínű, hogy a Keszthelyi-medencébe „feltolt” víz viszszaáramlásakor Fenyves és Balatonmária part közeli részein tovább romlik a helyzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.