Washingtoni fegyverpénz Pakisztánnak

Munkatársunktól
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétmilliárd dolláros segélyt kap Pakisztán az Egyesült Államoktól – jelentette be Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Washington a hatalmas összegért cserébe azt várja, hogy Iszlámábád az eddiginél sokkal hatékonyabban harcoljon az ellenállókkal szemben. A pénzt öt év alatt folyósítják Pakisztánnak, amely ebből hadseregét fejlesztheti. Az ajándék azt a 7,5 milliárd dolláros segélycsomagot egészíti ki, amelyet polgári célokra adnak az amerikaiak 2009-től kezdve öt év alatt. A hatalmas összegek hallatán több amerikai tisztviselő is tiltakozott.
A korábbi pakisztáni elnök, Pervez Musarraf rámutatott, az Egyesült Államok az egész afganisztáni háborút elkerülhette volna, ha idejében elismeri a tálib rezsimet. „El kell őket fogadnunk, és belülről megváltoztatnunk” – mondta az egykor puccsal hatalomra jutott vezető. Ma azonban más a helyzet, a Nation című pakisztáni lap szerint az irániak jelentős összegeket fizetnek Umar Daudzainak, Hamid Karzai afgán elnök első számú tanácsadójának, így próbálván megszerezni az amerikaiak akaratából irányító elnök jobbkezének támogatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.