A fagyos utcán szült az anya

Az utcán szülte meg gyermekét egy nő a III. kerületben tegnap reggel. A farfekvéses kisbaba világrajövetelét – a mentőszolgálattól telefonos instrukciók alapján – egy közelben lakó férfi segítette.

Győr Ágnes
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggel fél hétkor a főváros III. kerületében, az Aranyhegy városrészben döbbent rá az anya, hogy megindult a szülése. Elindult a vasútállomásra, hogy mentőt hívjon, a célját azonban már nem érte el. Lapunk úgy tudja, hogy nem a kismama, hanem egy, a társaságában levő férfi kopogtatott be a környező lakásokba segítséget kérni, és több sikertelen próbálkozás után Hiesz Péter nyitott neki ajtót. Az 53 éves rokkantnyugdíjas, aki korábban meteorológusként dolgozott, kiszaladt a vajúdó asszonyhoz, s közben telefonon értesítette a mentőket. Amikor a helyszínre ért, a gyermeknek már kint voltak a lábai, így a szülés további részét, az egészségügyi szakember telefonos segítségével, maga vezette le. – Világéletemben gyakorlatias ember voltam – mesélte a „sürgősségi bába”. Mint mondta, a vonal túlvégéről egyértelműen jelezték, hogy nem szabad semmiképpen kihúzni a gyermeket. Miután az anya magától kitolta a kisfiút, a férfi a metsző hideg ellen saját pulóverébe csavarta és az anya hasára tette. Érsek Beatrix, aki telefonon át segítette a szülést, elmondta: éppen befejezte a reggeli kávéját, amikor megcsörrent a telefon. Hasonló távszülést eddig nem kellett levezényelnie, de amikor a férfi jelezte, hogy részben kint van a baba, egyértelművé vált, nincs vesztegetni való idő. Az egészségügyi szakember hangsúlyozta, hogy Hiesz Péter minden elismerést megérdemel, amiért szó nélkül követte az utasításokat. Hozzátette, a farfekvéses szülések még kórházi környezetben is a veszélyesebb műveletek közé tartoznak, itt azonban szerencsére a 33. hétre világra jött apró baba nem akadt el. Az anyának egyébként ez volt a hatodik terhessége. Mire a mentők kiérkeztek, a fagypont alatti hőmérsékletben 32 fokra hűlt a gyermek, akit édesanyjával együtt kórházba szállítottak. Lapunk úgy tudja, hogy mindkettőjük állapota stabil.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.