A lakást is elviheti a karácsonyi hitel

Nincs pénzünk karácsonyi ajándékra, és nem veszünk fel erre hitelt sem – állapítja meg egy friss felmérés. Az adósok érdekvédelmi szervezeténél viszont úgy látják: az idén fennáll a veszélye annak, hogy a szép ünnep érdekében újabb kölcsönöket vesznek fel az emberek.

Hajdú Péter
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötszáz fős felmérésünk azt mutatja, hogy a hosszú válság miatt a vásárlásra kiéhezett, s egy jobb 2011-es évben reménykedő emberek többsége (297 fő) hitel felvételére készül, hogy végre szép karácsonyuk legyen – mondta lapunknak Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete főtitkára. – Pedig ez nem veszélytelen, mert ha ritkán is, de előfordulhat, hogy egy nagyobb értékű műszaki cikkre felvett hitel törlesztőrészleteinek elmaradása esetén veszélybe kerül az adós lakása. A hitelintézet ugyanis egy bírósági eljárás után – egyéb vagyontárgy hiányában – akár az ingatlan elárverezését is kezdeményezheti. De az is elképzelhető, hogy egy vissza nem fizetett áruhitel miatt megbízhatatlannak minősítik az adóst, s felmondják az egyébként rendesen törlesztett lakáshitelét is.
Az emberek egy része nem érzi azt, hogy gondot jelent majd a hitel törlesztése, ezért sok esetben akár többféle kölcsönt is igénybe vesz. Kínálat pedig akad bőven, hiszen a bankok és az áruházláncok az ünnepek előtt fokozottan ajánlják a legkülönfélébb hitelkártyáikat. De azok sincsenek biztonságban, akik ezeknek a csábításoknak ellenállnak, hiszen ha például televízióval vagy DVD-felvevővel szeretnék emlékezetessé tenni az idei karácsonyt, akár negyedóra alatt is hozzájuthatnak egy újabb kölcsönhöz. A hitelkárosultak szervezetének próbavásárlásai azt mutatják, hogy akár egy faxon elküldött munkáltatói igazolást is elfogadnak a bankok. Emiatt felvethető a pénzintézetek felelőssége is abban, hogy a vásárlók az év végére eladósodnak: az adatok tényleges ellenőrzése helyett megelégszenek egy hitelességi nyilatkozat aláíratásával.
Lénárd Mariann szerint a hitelt felvevők egyik csoportjába azok tartoznak, akik már eddig is úgy eladósodtak, hogy képtelenek visszafizetni a kölcsönöket, s nem is akarják, helyette gátlástalanul vesznek fel újabb kölcsönöket: hitelkártyát is használnak és áruhitelt is igénybe vesznek. A vásárlók másik csoportja pedig rosszul méri fel vásárlóerejét. A szervezet tapasztalatai szerint sok esetben már február környékén gondot jelent a törlesztés: tíz karácsonyi hitelből nyolc esetében nehézséget jelent a visszafizetés, s ekkor keresik meg a polgárok az érdekvédőket tanácsért.
A hitelkárosultak felmérésével ellentétes eredményt hozott a Kirakat.hu és az Ipsos közös kutatása, amely szerint három év óta növekszik azoknak a száma, akik semmi szín alatt nem hajlandók felvenni hiteleket. Tavalyelőtt a megkérdezettek 96, tavaly 97, az idén pedig 98 százaléka válaszolta azt, hogy nem akar kölcsönt felvenni a karácsonyi ajándékozáshoz. Emellett az ajándékra szánt összeg is folyamatosan csökken. Amíg két éve a válaszadók 17 százaléka szánt tízezer forintnál kevesebbet ajándékra, addig idén már minden ötödik nyilatkozott hasonlóan, s a 10–20 ezer közötti összeggel gazdálkodók aránya is csökkent: 28-ról 25 százalékra. A felmérés legelszomorítóbb adata, hogy egyre többen vannak, akik egyáltalán nem tudnak ajándékot vásárolni karácsonyra: a két évvel ezelőtti 22 és a tavalyi 19 százalékkal szemben az idén már a válaszadók negyede nyilatkozott úgy, hogy nincs pénze az év végi vásárlásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.