A lenézett Európa

Zord Gábor László
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseppet sem hízelgő, kíméletlen, módon említik a világ jelentős hatalmainak vezetőit az amerikai diplomácia üzenetváltásaiban – többek között ez is kiderült az eddig nyilvánosságra hozott adattömegből. A WikiLeaks tényfeltáró honlap előre eltervezett módon publikált, eddig hozzáférhetővé tett anyagok kiragadott példák és ennek megfelelően nem tükrözhetik a teljes képet, de ebben a formában is lehetőséget kínálnak arra, hogy a világ közvéleménye új oldalról ismerje meg az amerikai külpolitikai gondolkodást.
Bár a világ erőviszonyai nagyban átalakultak, még mindig az amerikai diplomácia érdeklődésének homlokterében állnak Oroszország vezetői. Dmitrij Medvegyev elnököt haloványnak és habozónak, bázis nélkülinek nevezik, Vlagyimir Putyin kormányfőt viszony „alfahímnek”, aki változatlanul az erős ember Oroszországban. Amikor az egykori szuperhatalom utódjának jövőjét fürkészik, Putyin lépéseiből következtetnek. Így nem meglepő, hogy különös érdeklődést mutattak az olasz miniszterelnökkel fennálló szoros kapcsolata – egyfajta európai uniós horgony – iránt, beleértve annak kutatását, hogy kettejüknek van-e valamilyen privát üzletük. Ami pedig Silivio Berlusconit illeti, hiába helyezte az Amerika-barátságot külpolitikája fókuszába, a tengerentúli diplomaták nem mulasztották el megemlíteni sikamlós partijait, úgy értékelve az olasz kormányfőt, hogy az „alkalmatlan, felfújt és nem hatékony”. Bár elődjével, Jacques Chirac elnökkel szemben közeledett az Egyesült Államokhoz és visszaléptette hazáját a NATO-ba, Nicolas Sarkozy francia elnök sem kapott pozitív jelzőket. A párizsi amerikai nagykövetség „gyanakvónak és tekintélyelvűnek” festette le, s azt a mondást illesztette rá, hogy „meztelen a király”.
Angela Merkellel sem bántak elnézően atlantizmusáért cserébe. Teflonnak nevezik, akiről minden lepereg, s a német kancellár az amerikaiak szerint ritkán kreatív. A szóhasználat helyenként ugyan sokkoló, a kérdés azonban továbbra is az, hogy valóban meglepő, eddig nem ismert tényeket is megtudunk-e róluk az amerikai dokumentumokból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.