A nap szerelmese

Tölgyesi Gábor
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap Káel Csaba rendező, Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr és Dér Tamás producer is meglátogatta a Munkácsy-trilógiát a Magyar Nemzeti Galériában. A közös érdeklődésen túl egy régóta dédelgetett film terve, A nap szerelmese is összeköti az alkotókat. A Munkácsy Mihály életét bemutató játékfilm forgatása mintegy tizenkétmillió eurós költségvetéssel jövőre, de legkésőbb 2012-ben kezdődne meg – számolt be lapunknak Dér Tamás, a film kreatív producere.
A nap szerelmese nemzetközi koprodukcióban készülne, a német és az angol producerek mellett magyar szponzorjelöltekkel is folyik a tárgyalás. Az európai filmgyártásban kis, közepes – itthon nagy – költségvetésűnek mondható filmnek azonban még nem állt össze a büdzséje. – A koproducerek egyelőre várják, hogy magyar részről mennyire találtatik fontosnak Munkácsy életének bemutatása, akinek példája biztatást adhat mindazoknak, akik nehezen indultak az életben. Munkácsy Mihály egy nehéz sorsú asztalosinasból vált világhírű festőművésszé – mondta el Dér Tamás. – Történelmünk egyik legizgalmasabb korszakában élt, olyan művészek pályatársa volt, mint Paál László vagy Liszt Ferenc. Munkácsy elsősorban nekünk, magyaroknak fontos, ám egy látványos, akár angol nyelven forgatott film nagy nemzetközi érdeklődésre is számot tarthatna. A főszerepre van jelöltünk, egyeztetünk egy ismert angolszász színésszel, az ő naptárához is igazodnunk kell majd. Amennyiben sikerül további támogatást találnunk, minden egyes magyar forinthoz egy külföldi forintot tudnak biztosítani a filmhez koproducereink. – A film kreatív producere a magyar magánbefektetők mellett állami támogatásra is számít.
Dér Tamás lapunknak elmondta, a tervek szerint Zsigmond Vilmos lesz A nap szerelmese operatőre, a film képi világa pedig Munkácsy festményeinek színeit, fényeit idézné. A film rendezésére Káel Csabát kérték fel, aki a Bánk bán forgatásán szinte összenőtt az Oscar-díjas operatőrrel. Munkácsy Mihály regényes életét Dallos Sándor kétkötetes életrajzi műben, A nap szerelmesében dolgozta fel, erre – és további korabeli dokumentumokra – alapszik Fonyódi Tibor forgatókönyve.
Dallos Sándor mellett Harsányi Zsolt is megírta Munkácsy regényét Ecce homo címmel. Csaknem hetven év után újra megjelentette az Alexandra Kiadó, a kötetet pénteken mutatják be a Nemzeti Galériában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.