A Nyolcak Pécsett

Bóka Máté Ciprián
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkeztek az első alkotások Pécsre, a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárában december 10-én nyíló Cézanne és Matisse bűvöletében – A Nyolcak centenáriumi kiállításra. Tegnap francia és német magángyűjteményekből Matisse-, Kokoschka- és Cézanne-alkotásokat csomagoltak ki, s az elkövetkező napokban folyamatosan érkeznek az újabb művek a tárlatra. Az Európa kulturális fővárosa program kiemelt eseményén a Nyolcak festőcsoport – Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos – munkásságát mutatják be, valamint a velük párhuzamos európai törekvéseket is felvillantják. Az anyagot nyolcvan köz- és magángyűjteményből válogatták össze. A műtárgyakat több mint 20 milliárd forintra biztosították. (B. M. C.)

Fotó: Müller Andrea

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.