A progresszív dráma nyomában

Makrai Sonja
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tíz évvel ezelőtt azzal a céllal hozták létre a Kortárs drámafesztivált, hogy górcső alá vegyék, milyen irányokat jelöltek ki a műfajban a fiatal generációs írók, milyen változásokat eredményez az irodalmi nemzedékváltás, milyen eltérések figyelhetők meg a magyar és a nemzetközi drámaírás területén. A mostani 9. Kortárs drámafesztiválon holnaptól egy héten át a progresszív alkotómunka kerül fókuszba. A programoknak többek között a Trafó, a Katona József Színház Sufnija, a Merlin Színház, a Kolibri és a Nemzeti Színház ad otthont.
A hazai előadások közül idén is a Színházi Kritikusok Céhe felkért tagjai válogatták ki a mostani legmeghatározóbbakat. Így került be Forgács Péter Hát akkor itt fogunk élni című darabja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásában, Pintér Béla és Társulata Szutyok című műve, Háy János Völgyhíd című drámája, amelyet Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház mutatott be, a Nemzeti Színház repertoárján szereplő Mein Kampf (George Tabori drámája) és Tasnádi István Kupidója.
A nemzetközi programsorozatban idén az amerikai és lengyel drámairodalom jelenét mutatják be. A tengerentúli előadásokra határátlépés, az aktuálpolitikai történések erőteljes reflexiója a legjellemzőbb. Ebben a blokkban látható lesz például Reid Farrington Passió-projektje, a Temporary Distortion Isten hozott a semmiben című előadása. A Krakkói Magyar Centrum szervezésében magyar–lengyel drámairodalmi szimpóziumot tartanak arról, miként változott az elmúlt húsz évben a két országban a drámaírói attitűd. Bemutatnak két frissen megjelent drámaantológiát, és felolvasóestet tartanak lengyel drámaírók részvételével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.