A Securitate besúgója volt Heltai Péter?

A rendszerváltozás előtt ismert erdélyi ellenzékiekről jelentett a román titkosszolgálatnak Heltai Péter televíziós újságíró. A célszemélyek között volt Szőcs Géza jelenlegi kulturális államtitkár is. Heltai Péter tagadja a vádakat.

Munkatársunktól
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltozás előtt a hírhedt román titkosszolgálat, a Securitate besúgója volt Heltai Péter, a Magyar Televízió korábbi főszerkesztője – adta hírül több hazai médium. A Ceausescu-diktatúra titkosszolgálatának iratait kezelő levéltár, a CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii) által kiadott, 2010. november 25-i keltezésű hivatalos értesítés szerint Heltai Péter „Hegel” fedőnéven jelentett a Securitaténak. A leleplező (szakszóval: dekonspiráló) iratot a CNSAS elnöke, Dragos Petrescu írta alá, a dokumentumot hivatalosan a kolozsvári származású, jelenleg Berlinben élő magyar képzőművész, Gáll Tibor megkeresésére adták ki.
A Hírszerző több Securitate-jelentést hozott nyilvánosságra. Az egyik szerint „Hegel” ügynököt 1987 után Budapesten is be akarta vetni a román titkosszolgálat.
*
A román titkosszolgálat az akkori ismert ellenzéki, Szőcs Géza (jelenlegi kulturális államtitkár) és baráti körének megfigyelésére kérte „Hegel”-t. Az iratban az áll: „A »Hegel« fedőnevű volt informátorunkat (…) bevetjük budapesti ellenzéki körökben, mint például Ara-Kovács Attila, Tóth Károly, Keszthelyi András és »Sabou« (feltehetőleg Szőcs Géza – a szerk.) valamennyi kapcsolatához, aki az úgynevezett Erdélyi Magyar Hírügynökséggel működhetnek együtt, hogy kompromittálja őt, és hozzájáruljon a hiteltelenítéséhez és az elszigeteléséhez.”
Heltai Péter 1987-ben költözött Magyarországra, majd az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa lett. Átköltözése után rendszeres kapcsolatban állt a Romániából áttelepült Szőcs Gézával és baráti társaságával, az 1981– 1982 között működött nagyváradi szamizdat újság, az Ellenpontok szerkesztőivel, így Ara-Kovács Attilával és Keszthelyi Andrással.
A Hírszerző két másik, 1985-ből származó jelentést is közzétett, amelyek arról tanúskodnak, hogy Heltai Péter az ellenzéki barátaival folytatott beszélgetéseiről tájékoztatta a Securitatét. A tartótisztek mindkét jelentés végén feladatokat jelöltek ki Heltainak. 1985 januárjában például azzal bízták meg, hogy a magyarországi látogatásai alatt vegye fel a kapcsolatot a Romániából áttelepült Tamás Gáspár Miklós filozófussal és az Ellenpontok szerkesztőjével, Ara-Kovács Attilával. Heltai Péter lapunknak nyilatkozva tagadta, hogy „Hegel” fedőnéven jelentett volna a barátairól. A televíziós újságíró a valótlan állítás miatt perelni kívánja a román levéltárat, a CNSAS-t. „Nincs egyéb útja annak, hogy az igazamnak érvényt szerezzek” – fogalmazott.
Heltai a Hírszerzőnek elismerte, hogy kapcsolatban állt a Securitatéval, ám az ügy szerinte „rendkívül bonyolult”. Közölte: a román titkosszolgálat tudott róla, hogy az érettségi után részt vett egy székelyföldi bulin, ahol magyar zászlók voltak és a székely himnuszt énekelték. Ezért többször beidézték a rendőrségre, ahol be akarták szervezni, de ő – állítása szerint – ezt megtagadta. Szerinte ezekről a kikényszerített találkozókról készültek azok a jelentések, amelyek most nyilvánosságra kerültek. Azzal védekezett: igyekezett olyasmiket mondani, amiket a Securitate már tudott, hogy ne okozzon kárt a barátainak, ismerőseinek. Ennek azonban ellentmond az az 1987-es helyzetjelentés, amely szerint a román titkosszolgálatnak azért kell tartania a kapcsolatot „Hegellel”, mert korábban „jó minőségű tájékoztató munkát végzett”.
Szőcs Géza a Hírszerzőnek elmondta: még nem kapta meg az álnevet felfedő okiratot, de „végtelenül szomorú és csalódott” lenne, ha a román állami hivatal a neki megküldött levélben Heltaival azonosítaná a róla jelentéseket készítő „Hegelt”. Gáll Tibor lapunknak azt nyilatkozta: tapasztalata szerint minden frissen leleplezett besúgó tagad. Hozzátette: elvárná, hogy „Hegel” ügynök a történtek után bocsánatot kérjen tőle, és ez esetben ő természetesen megbocsátana.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.