A Szentszék nem változtat

Ma jelenik meg a XVI. Benedek pápával készült interjúkötet, amelynek egyik kijelentését gyorsan felkapta a média, mint az egyház álláspontjának módosulását az óvszer ügyében. A Szentszék azonban sietett leszögezni, szó sincs új gondolatokról.

Munkatársunktól
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óvszerhasználat kivételes esetekben a felelősségteljes magatartás megnyilvánulása lehet, mondta Peter Seewald német újságírónak XVI. Benedek, utalva a prostituáltak helyzetére, akik így akár a HIV-vírus terjedését is gátolni tudják. A kijelentés azonnal nagy port vert fel, számosan magyarázták a szavakat úgy, hogy az egyház már nem ellenzi a gumi óvszer használatát. A Fülöp-szigeteken úgy látják egyes törvényhozók, hogy a fogamzásgátlás formájaként is felelősségteljes magatartás az óvszer használata, amelyet azonban visszautasított Deogracias Yniguez, a püspöki konferencia egyik tagja. „Ha az óvszert fogamzásgátlásra használják, azt az egyház bizonyosan el fogja ítélni. De ha egy betegség elkerülésére használják, azzal kapcsolatban az egyház új álláspontra helyezkedhet” – mondta. A Szentszék vezető szóvivője, Federico Lombardi leszögezte, semmi változás nincs az egyházi tanításban, az óvszert továbbra sem tekintik erkölcsös megoldásnak az AIDS problémájára. Az egyház szerint a hangsúly az önmegtartóztatáson van, a pápa úgy fogalmazott, a „HIV-vírus ördögének leküzdése a szexuális élet humanizálásával lehet sikeres”. XVI. Benedek azt is elmondta, nem habozna a visszavonulástól, ha úgy érzi, hogy alkalmatlan a katolikus egyház vezetésére. Több mint 700 év után XVI. Benedek lenne az első egyházfő, aki önszántából mond le hivataláról.
A pápa említést tett a papok szexbotrányairól, valamint elődje, XII. Pius szerepéről a holokauszt idején. A szentté avatás előtt álló korábbi egyházfővel kapcsolatban XVI. Benedek azt mondta, több zsidót mentett meg, mint bárki más. A kijelentésre felháborodással reagáltak zsidó szervezetek, melyek szerint a vészkorszak pápája elfordította a fejét a holokauszt idején. Amerikai zsidó vezetők úgy vélik, a szentté avatási eljárás gátat szabhat a Szentszék és a zsidó közösségek közti együttműködésnek. A pápa véleményét olyan titkos dokumentumokra alapozza, amelyeknek elemzését történészek néhány éven belül befejezik, és akkor várhatóan feloldják titkosításukat. A világ fénye: a pápa, az egyház és az idő jelei című könyv a L’Osservatore Romano főszerkesztőjének vasárnapi kommentárja szerint sokakat meglep majd, de a katolikus doktrína ettől még nem változik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.