A tanügyi törvény az RMDSZ feltétele

2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prioritásként tekint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a kisebbségi oktatás szempontjából előnyös tanügyi törvényre, és ha a jogszabály a következő néhány hét során nem lép hatályba, az alakulat nem látja értelmét a kormányzati részvételnek – döntöttek a hét végén az RMDSZ területi elnökei. Szerintük az alkotmánybíróság kedvező döntése nyomán a román kormánynak folytatnia kell az oktatási törvény ügyében megkezdett felelősségvállalási eljárást, azaz a bukaresti parlamentnek szavaznia kell a Boc-kabinet ellen előterjesztett bizalmatlansági indítványról. Másrészt mivel a jogszabály tárgyában vita is folyik a törvényhozásban, a koalíciónak el kell utasítania a szenátusban a törvénynek az ellenzék által módosított változatát, amely már nem teszi lehetővé például a magyar diákok számára, hogy anyanyelvükön tanulják Románia történelmét és földrajzát.
Markó Béla RMDSZ-elnök közölte: december 11-én jelenti be, indul-e újabb mandátumért az alakulat élén, de szeretné, ha megmaradna a folytonosság a szövetség politikájában. Markó székére hivatalosan egyelőre Eckstein-Kovács Péter államfői tanácsos pályázik, de a jelek szerint indulni fog Kelemen Hunor művelődési miniszter is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.