A teremtés örményországi rózsakertje

2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden este a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) székházában mutatta be Doncsev Toso író, irodalomtörténész, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kisebbségi politikai tanácsadója Avanesian Alex és Szám László Az örmény egyház története című könyvét. Doncsev Toso Garegin örmény főpap szavait idézte a kötet bemutatásakor: „Örményország nem csupán föld s kő, monostor s templom, kőkereszt, vár, támfal, híd s forrás, hanem pergamen s könyv. A könyv a civilizáció elterjedésének és fejlődésének gördülő kereke. Addig létezünk mi, míg nyelvünk sóhaja írással s könyvvel tartja életben népünket.” A könyv szövegének megalkotásában a szerzőkön kívül Badalian Edward, Láng Péter, Nagy Kornél, Rapcsák Zsuzsanna és Varga György Félix is közreműködött. A művészi felvételeket és tárgyfotókat Avanesian Alex, Balabanian Hartioun és Balogh Ádám készítette.
A kötet, amelyhez Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát írt előszót, célját már megszületésekor elérte: összefogja a hazai örménységet. Elsőként a 451 májusában lezajlott avarajri csatáról emlékezik meg, ahol a világtörténelemben először az örmények védelmezték fegyverrel a kereszténységet, így a világosság és a sötétség, az élet és a halál, hit és a hitetlenség állt szemben egymással, és ütközött meg. – Az alkotók méltóképpen emlékeznek meg az a 1915-ös örmény genocídium 95. évfordulójáról is, könyvük így szellemi és lelki iránytűt jelent az örmények számára – mondta Doncsev Toso.
A bemutatóhoz híven illik Balogh Ádám fotóművész A teremtés rózsakertje című tárlata, amely negyven fotón mutatja be az örmény templomokat, kolostorokat, a liturgiát végző papokat, a hívőket és Örményország tájait. Az örmény hitvilágot bemutató kiállítás január 12-ig látogatható a MÚOSZ székházában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.