Adatgyűjtés újságírókról is

Munkatársunktól
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitézy Dávid a Hír TV-től tudta meg, hogy 2007 őszétől kezdve megfigyelték – hangzott el a csatorna Célpont című tegnapi műsorában. Ebben arról is szó volt, hogy a Budapesti Közlekedési Központ jelenlegi vezetőjéről korábban egy magánnyomozó cég folytatott adatgyűjtést. Akkoriban Vitézy még a BKV felügyelőbizottságában tevékenykedett, a közlekedési társasággal kapcsolatos korrupciógyanús ügyeket kutatta.
– Egyes szerződések kikérésével, még akár csak kérdések feltételével is komoly üzleti érdekeket kezdtem sérteni. Az teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy akik a várost akkor irányították, elsősorban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és környezete, legkevésbé sem válogattak az eszközök között – mondta Vitézy Dávid.
A megfigyelést elrendelők azzal is tisztában voltak, hogy Vitézy mikor száll metróra, mikor vásárol pályamatricát vagy éppen mikor rendel pizzát. Lekérték a „bűnügyi törzslapját” is – lakásáról, illetve szülei, rokonai lakhelyéről fotót is készítettek. A vizsgálati feljegyzés szerint „Megbízás alapján Vitézy Dávid környezettanulmányát a meghatározott kérdéseknek megfelelően elvégeztük. (…) Az eljárás során beszerzett információk szerint büntetve nem volt, ellene hatósági eljárás korábban nem indult. (…) A nevezett édesanyja, Hankiss Ágnes egy XXX – 007 forgalmi rendszámú Nissan Almera típusú gépkocsit használ. Az adatgyűjtés során megállapítást nyert, hogy a célszemély főként a BKV járműveit, valamint taxiszolgáltatást vesz igénybe utazás céljából. (…) A célszemély cégének irányítását, valamint az egyesülettel kapcsolatos dolgokat otthonából számítógépén keresztül intézi. (…) A megbízásnak megfelelően feltérképeztük napi kapcsolatfelvételeit is”. A megfigyelők – vélhetőleg illegális módon – Vitézy mobiltelefonos híváslistájához és sms-eihez is hozzájutottak, azt is tudták, hogy a számukra kellemetlen felügyelőbizottsági tag mely újságírókkal tartja a kapcsolatot, és ezen zsurnaliszták hátterét is megpróbálták feltárni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.