Ádáz harc folyik a filmes pénzekért

Tegnap reggel az Index hangfelvételt tett közzé, amelyen a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) új elnöke, Kőrösi Zoltán többek között arról beszél, hogy a nyolcmilliárd forint kötelezettségvállalást felhalmozó közalapítvány a korábbi években törvénytelenül működött, ám ez nem kerülhet nyilvánosságra. Kőrösi szerint a hírportál cikke azt sugallja, mintha a közalapítvány új kuratóriuma tényeket tussolt volna el.

Tölgyesi Gábor
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg kell találni azt a nagyon keskeny mezsgyét, amin el kell mondani a nyilvánosságnak, hogy mi történt, de nem szabad a közalapítvány vesztét okozni. Ha még öt sort felolvasnék innen, és hallaná egy politikai döntéshozó, könnyen elhatározásra jutna – mondta Kőrösi Zoltán az MMK akkor még nem lezárult átvilágításáról fiatal filmeseknek egy kötetlen eszmecserén. A június 7-én illegálisan rögzített beszélgetést tegnap tette közzé az Index. Egy nappal korábban, szerdai ülésén az Országgyűlés kulturális bizottsága támogatta fideszes elnöke, L. Simon László javaslatát: az MMK 2011-es állami támogatása egy korábbi tervezettől eltérően 3,5 milliárd forinttal, 1,035 milliárdról 4,535 milliárd forintra nőjön.
Az MMK április végén hivatalba lépett, új kuratóriuma által kezdeményezett gazdasági, jogi és szervezeti audit június 17-én zárult le. Az átvilágítók arra az eredményre jutottak: a korábbi években törvénysértés nem történt, de felelőtlen gazdálkodás folyt a filmfinanszírozó közalapítványnál. S bár az MMK menedzsmentje áprilisban még arról tájékoztatta a közvéleményt, a közalapítvány banki hitelállománya 2,2 milliárd forint, valójában az MMK teljes elkötelezettségállománya 7,9 milliárdra rúg.
– Az alapítvány törvénytelenül működött, ezt ki lehet mondani hangosan itt, a sajtóban nem – hallható az Index által közzétett hangfelvételen Kőrösi Zoltántól. – A nyilvánosságnak nem ezt fogjuk mondani. Már a héten arról fogok beszélni, hogy túlnőtt az adósságállomány, ez egy megoldható helyzet.
Az MMK elnöke a hírportál cikkére reagálva tegnapi közleményében állítja: mindezt az audit lezárása előtt hetekkel, az akkori részeredmények okozta felháborodásában mondta, a hitelesített tények később nyilvánosságra kerültek. – Az Index cikkének állításaival ellentétben az MMK kuratóriuma a gazdasági válsághelyzet okozóit eltávolította az alapítvány apparátusából, a kuratórium átalakította a közalapítványt, beleértve a gazdasági apparátust éppen úgy, mint a döntési mechanizmust és a pályáztatási folyamatot – hangsúlyozza most Kőrösi, aki emlékeztet: a kuratórium tényfeltárását, intézkedéseit két hónappal később a kormányzati vizsgálóbiztos is igazolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.