Adómentes lesz a visszalépés az állami rendszerbe

Január 31-ig kell dönteniük arról a nyugdíjpénztári tagoknak, hogy visszatérnek-e az állami rendszerbe. A visszalépés automatikus és adómentes. A magánpénztáraknál maradóknak viszont személyesen kell jelezniük a kasszájuknál ezen szándékukat.

Munkatársunktól
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmiféle költségük nem származik a magánnyugdíjpénztárakat elhagyó ügyfeleknek a döntésükből. Sőt, akiknek a magánkasszánál kezelt vagyona a pénzromlásnál kisebb hozamot ért el, az állam az inflációnak megfelelően kiegészíti a számlán szereplő összeget, mintha mindig is ott lett volna a tag. Akik a pénzromlást meghaladó hozamot értek el, akár készpénzben is felvehetik az inflációt meghaladó részt. Persze az így megkapott összeg – mint minden hozamnyereség – adóköteles, és 16 százalékos közterhet kell fizetni utána. Elkerülhető az adófizetést, ha a pénzt önkéntes nyugdíjpénztárban helyezik el. Ekkor még 20 százalékos, legfeljebb 300 ezer forintos adókedvezmény is jár nekik. A magánpénztáraktól az állami rendszerbe érkező pénzek egyéni számlákon szerepelnek, így számon lehet tartani a befizetéseket, s a nyugdíjjárandóságot a tag halála esetén a családtagok örökölhetik.
A javaslat szerint a kasszák mellett kitartóknak személyazonosságuk ellenőrzése miatt személyesen kell nyilatkozniuk a döntésükről a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős szervnél. Aki testi fogyatékossága vagy személyi szabadságát korlátozó büntetés miatt nem tud megjelenni, külön kérésre a nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv felkeresi. A helyszíni nyilatkozattételt a magán-nyugdíjpénztári tag 2011. január 21-ig írásban kérheti a nyugdíjbiztosítási szervtől. Akik a nyilatkozattétel időszakában hozamosabb ideig külföldön tartózkodnak, a magyar külképviseleten jelezhetik, ha a magánkasszák mellett döntenek. A döntésnél érdemes szem előtt tartani, hogy akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnak, döntésük pillanatától nem részesednek a munkaadó által fizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíjjogosultságból, csupán az általuk fizetett tízszázalékos járulék jelenik meg a számlájukon. A korábban az állami rendszerbe befizetett pénz alapján nekik is jár majd az állami nyugdíj, de csak a döntést megelőző összeget veszik figyelembe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.