Alföldi megítélése

Olvasónktól
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztelt Körmendy Zsuzsanna!
Köszönöm az Alföldi Róbertről szóló vezércikket (Nemzeti Nyilvánosház, Magyar Nemzet, november 18.). Éppen ideje, hogy ennek a felfuvalkodott, dilettáns rendező-igazgatónak – mert színész végzettsége van – végre a körmére nézzenek. Mert nem írta meg a sajtó, hogy megbukott a New York-i rendezése. Mert nem írta meg a sajtó, amit egy rendezőtől tudok, hogy per folyik ellene, mert premier előtt két nappal (!) átrendezte az Almási-Tóth András által zseniálisan megrendezett Berzsián és Dideki Lázár Ervin-darabot. És a színészek hallgattak, a darab szétesett. Mit keres még a Nemzeti élén? És ki az az Alföldi?
Most itt az alkalom, hogy ássanak a nagy „sikerek” mélyére, találnak még egyebet is, lehet. És akkor lehet javaslatot tenni a felmentésére.
További sok sikert, üdvözlettel:
Tóth Éva
ex-szállodaigazgató, közgazda,
volt főiskolai docens

Kedves Tóth Éva!
Alföldi Róbert peréről nem hallottam. Attól, hogy az utolsó pillanatban átrendez valamit, akár zseni is lehetne.
A tehetség és a zseni közt nagy a különbség. Alföldi Róbert zsenialitását igen, tehetségét nem vontam kétségbe, csak alkalmasságát a Nemzeti Színház vezetői posztjára. Sokkal több alázattal, mélyebb empátiával kellene viszonyulnia a magyar drámairodalomhoz. Értő kezekkel nyúlni Csáth Gézához, Németh Lászlóhoz vagy Illyéshez, ha ezek a nevek ismerősek neki. Páskándit, Sütő Andrást már alig merem említeni. Miért nincsenek ennek a színigazgatónak fölfedezései? Nem akarja a Bánk bánt műsorra tűzni? Jó. De miért nem játssza Madách Mózesét? Miért nem fordíttatja le Arthur Koestler egyetlen színdarabját, az Alkonybárt? Miért nem érzem soha egyetlen megnyilvánulásából sem, hogy ez az ember kultúrával van átitatva?
Talán mert nem azzal van átitatva.
Vezércikkem miatt rám szabadult az ÉS színikritikusa, aki közölte velem, hogy nem vagyok úriasszony (sic!), mivel Alföldinek föltettem néhány kellemetlen kérdést azzal kapcsolatban, hogy Erdély elcsatolásának évfordulóját a Nemzetiben akarta megünnepelni román diplomatákkal. Csáki Judit azt is közölte velem, hogy kár volt annyit olvasnom eddig az életemben, ha képes vagyok így írni, hogy szegény Alföldit így bántani tudom.
Aspirációink eltérők. Legyen úriasszony Csáki Judit. Legyen az ÉS legnagyobb úriasszonya. Én beérem azzal, ha olyan értelmiségi vagyok, aki nem ijed meg a saját árnyékától, s akit szeretnek olvasni.
Az ön levelét azért is megköszönöm, mert a Csáki Judit-félék áskálódásai ellen erőt adnak.
Körmendy Zsuzsanna

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.