ANNO

Pethő Tibor
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

65 éve
Rendőrségi hírek
Kaposvárott a rendőrség kommunistaellenesröplap-terjesztőket leplezett le. Megállapították, hogy a röplapok értelmi szerzői Földes István, Bali Papp Gyula, Nagy László kaposvári lakosok és Illés Béla kaposvári római katolikus hittanár. A népügyészség az első három gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte.
A rendőrség internálta Horváth Jánost és Herényi Lászlót, a Király utcai Lyra söröző tulajdonosait, akik a tilalom ellenére húsételt szolgáltattak ki a vendégeknek.
Kötelező exhumálás
A Kossuth Lajos téren, a Rákóczi-szobor körül a BSZKRT villamos-végállomást létesít. A végállomás területén lévő sírok, melyekben az ostrom alatt történtek temetések, megszüntetendők. A Községi Temetkezési Intézet felszólítja a hozzátartozókat (nevek a cikkben mellékelve), hogy az intézetet felkeresni szíveskedjenek. Az exhumálást az építkezés miatt, nem jelentkezés esetén is végrehajtják, és a halottakat a X. ker. Új köztemetőben temetik el.
1945. november 28., szerda

35 éve
Franco után János Károly király
Vasárnap délben eltemették Francisco Franco tábornokot, aki 36 éven át volt Spanyolország fasiszta diktátora. Franco holttestét az általa kijelölt helyen, Madridtól északra, a „halottak völgyében”, egy polgárháborús emlékmű közelében, sziklába vájt kriptába helyezték el. A szombaton trónra lépett I. János Károly király és családja állt a mahagónikoporsó mellett. A spanyol ellenzéki erőket tömörítő Demokratikus Tanács szóvivője Párizsban hétfőn leszögezte, hogy semmiféle együttműködés nem lehetséges a királlyal, aki „meggyőződéses francoista, és számunkra a francoizmust jelképezi”.
Az antifasiszták kívánságaiból eddig még nem teljesült semmi, de nyilvánvaló, hogy az ultrák is nyomást gyakorolnak a királyra – nem beszélve bizonyos külföldi erőkről.
1975. november 25., kedd

A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.