Árnyékot vető klasszikus

Angliában 7-1-re nyert a Manchester United, Berbatov öt gólt vágott; Itáliában magára talált és 5-2-re győzött az Internazionale; Németországban menetel a Dortmund, öt „gombócot” kapott Kaiserslauternben a Schalke. Ám ezek a futballbarátokat máskor lázba hozó történések eltörpülnek a ma esti, barcelonai El Clásico hírverése mögött.

Munkatársunktól
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túlzás kijelenteni, hogy az európai elitbajnokságok múlt hét végi mérkőzései a 209. Barcelona–Real Madrid örökrangadó árnyékában zajlottak. A spanyol El Clásicót rendkívüli érdeklődés kíséri a világsajtó részéről: 28 ország akkreditált tudósítókat, közel kilencszáz embert, 72 újság, 22 hírügynökség, 26 rádió és 39 televíziós társaság képviselteti magát. A fő figyelmet természetesen Európa szenteli a csatának, de közvetítik a meccset például Katarban, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Argentínában, Brazíliában, Salvadorban, Japánban és Kínában is. (No meg Magyarországon a Sport Televízió). Több mint harminc kamera szegeződik a pályára és környékére, negyven spanyol városban a helyi mozikban is ez lesz műsoron.
Nem véletlenül, hiszen néhány „száraz” adat megmutatja, a földkerekség klubfutballjának jelenlegi lehető legnagyobb derbije várható. Barcelonai részről nyolc, madridiról öt, tehát összesen tizenhárom idei spanyol világbajnok futhat majd ki a Camp Nou gyepére. Tízen szerepelnek az Aranylabda-jelöltek 2010-es listáján, a várható kezdőcsapatok összesített kivásárlási ára közelít a négymilliárd euróhoz.
Egy hete, Sport7fő magazinunkban már mi is szenteltünk egy komolyabb cikket a nagy eseménynek, különös tekintettel a két korszakos klasszis, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo várható (gól)párbajának. Hiszen a pályán bizonyára nem futnak sűrűn össze, viszont utcahosszal vezetik a Primera División mesterlövészeinek listáját. Érdekesség, hogy a Barca argentinja eddigi nyolc El Clásicóján hét találatot szerzett, a fővárosiak portugálja viszont kettőn egyet sem. Az érintettek – 2009 és 2008 aranylabdásai – úgy nyilatkoztak, felesleges egymás ellen kihegyezni az összecsapást, a csapatok számítanak majd, nem az egyén(iség)ek.

Hét végi hetes. Anglia, 15. forduló: Tottenham–Liverpool 2-1, Newcastle–Chelsea 1-1, Wolverhampton–Sunderland 3-2, West Ham–Wigan 3-1, Man. United– Blackburn 7-1, Everton–West Brom 1-4, Fulham (Gera, gólpassz) –Birmingham 1-1, Bolton–Blackpool 2-2, Aston Villa–Arsenal 2-4, Stoke–Man. City 1-1. Németország, 14. forduló: Mainz (Szalai) –Nürnberg 3-0, Köln–Wolfsburg 1-1, Bremen–St. Pauli 3-0, Dortmund–Mönchengladbach 4-1, Kaiserslautern–Schalke 5-0, Hannover–Freiburg 3-0, Hoffenheim–Leverkusen 2-2, Hamburg–Stuttgart 4-2, Bayern M.–Frankfurt 4-1. Olaszország, 14. forduló: Bari– Cesena 1-1, Lazio–Catania 1-1, Cagliari–Lecce 3-2, Udinese–Napoli 3-1, Brescia (Vass)–Genoa 0-0, Inter–Parma 5-2, Juventus–Fiorentina 1-1, Sampdoria (Koman, 66., be)–Milan 1-1, Bologna–Chievo halasztva, Palermo–Roma lapzárta után. Spanyolország, 13. forduló: Zaragoza–Villarreal 0-3, Sevilla–Getafe 1-3, Atlético M.–Espanyol 2-3, Gijón–R. Sociedad 1-3, Alicante–Levante 3-1, Santander– Deportivo 1-0, Mallorca–Málaga 2-0, Bilbao–Osasuna és Valencia– Almería lapzárta után, Barcelona– Real Madrid ma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.