„Áthallgatnak” Erdélybe

Népszerűek az erdélyi egyetemek a magyarországi hallgatók körében, akik közül évről évre többen tanulnak Kolozsváron, Marosvásárhelyen vagy Csíkszeredában.

2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Burgenlandi tervek. Osztrák–magyar egyetemet hoznának létre Ausztriában a jelenleg üresen álló köpcsényi kastély épületében – írta az osztrák közszolgálati rádió és televízió (ORF) nemzetiségekkel foglalkozó honlapja a település polgármesterére, Klaus Senftnerre hivatkozva. A tervekben határon átnyúló egyetem szerepel. Az ORF-nek a bécsi Sigmund Freud Magánegyetem rektora megerősítette, hogy az egyetem tagja a projektet kidolgozó konzorciumnak. Magyar oldalról a budapesti Semmelweis Egyetem és a Corvinus egyetem vesz részt a tárgyalásokon. (MTI)


Egyre több anyaországi fiatal jelentkezik a romániai felsőoktatási intézményekbe. A Krónika című kolozsvári napilap nemrég közölt ankétjából kiderül, az Erdélyben működő állami és magánegyetemek vezetői tárt karokkal fogadják a határon túlról érkező diákokat, akik a magyar szakok széles skálájából válogathatnak. A kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) például jelenleg száz magyarországi hallgató folytatja tanulmányait – legtöbben a színművészeti, a bölcsész-, a közgazdaságtan-, a pszichológia- és a szociológiakaron –, rajtuk kívül évente mintegy 250 diák hallgat át egy-egy félévet a kincses városban. „Ha a magyar kormány egységes magyar nemzetben gondolkodik, mi a Farkas utcában miért ne gondolkodhatnánk egységes magyar nemzetben?” – véli Magyari Tivadar, a BBTE rektorhelyettese, aki szerint az egyetem az utóbbi években azért vált vonzóbbá a magyarországi diákok számára, mert a legtöbb szakon magyar nyelven folyik az oktatás. A felvételi kritériumok egyébként teljesen azonosak a romániai és a külhoni jelentkezőknek, viszont utóbbiak csak a tandíjköteles helyekre pályázhatnak.
Más a helyzet a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, ahol a kétezer fős diáksereg két százalékát kitevő anyaországi hallgatók tandíjmentes helyet is betölthetnek. Szép számban tanulnak határon túliak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti, illetve a Művészeti Egyetemen, továbbá a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. Utóbbi intézménybe elsősorban a kelet-magyarországi régióból jelentkeznek felvételizők, akiket általában a képzőművészet és az idegen nyelv szakok érdekelnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.