ATP-vb: álomdöntő Federer-sikerrel

Munkatársunktól
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel még pénteken este Novak Djokovics 6:2, 6:3-ra legyőzte Andy Roddickot, nyilvánvalóvá vált, hogy a férfi tenisz Mesterek Kupája, hivatalosabb hangzású nevén a 41. ATP-világbajnokság a papírforma jegyében zajlik. A 3. kiemelt szerb ugyanis Rafael Nadal (1.) mögött jutott a négy közé, a másik ágról pedig a szettet sem veszített Roger Federer (2.), valamint a Londonban szinte hazainak számító Andy Murray (5.) – aki skótként a brit színeket képviseli – lépett tovább. Azt, hogy utóbbi megelőzte Robin Söderlinget (4.), sokkal inkább mondhatjuk a jobb formával vegyített realitásnak, mintsem ordító meglepetésnek.
Szombaton folytatódott a tendencia az esélyesebbek sikereivel. Előbb a spanyol világelső múlta felül Murrayt, igaz, csak hatalmas, háromórás csatában, 7:6, 3:6, 7:6-ra. Szegény vesztes, hiába ütött 53 nyerőt, ez is kevésnek bizonyult a két rövidítéses szettben is jobban koncentráló Nadallal szemben. Aki előző évben három vereséggel, szégyenlősen kulloghatott el a londoni szezonzáró csúcstornáról, most viszont nehéz úton, de veretlenül jutott a fináléba.
Ahová vele szemben a korábbi években négy világbajnoki címet szerzett Federer érkezett, miután még szombaton este szűk másfél óra alatt végzett Djokoviccsal. Az első szettet „rohammal” és két brékeléssel vitte el a svájci klasszis (6:1), a másodikban ugyan hamar elveszítette az adogatójátékát, s 3:0-s hátrányba került, de aztán visszakapaszkodott, majd két brékkel fordított (6:4). Az embernek néha az volt az érzése, hogy a szerb játékos – aki két éve Sanghajban vb-t nyert – testben-lélekben inkább már az e heti Davis-kupadöntőre fókuszál, ahol hazája csapatát a történelmi első sikerre vezetheti a franciák ellen.
Akadt egy másik szerb, aki viszont – közelgő nagy nemzeti feladat ide vagy oda – nem adta alább a Mester-finálénál. Nenad Zimonjics a kanadai Daniel Nestorral az oldalán a négy között a világelső amerikai Bryan testvérpárt múlta felül döntő rövidítésben, aztán a tegnap délutáni végső csata során valamivel simábban, 7:6 (8-6), 6:4-re a Mahesh Bhupati, Max Mirnyi indiai, fehérorosz duót.
Az egyes Rafael Nadal–Roger Federer szereposztású álomdöntőjét a svájci szupersztár nyerte, 1 óra 37 perc leforgása alatt három játszmában legyőzve a világelsőt. Az első szettet magabiztosan hozta Federer, ám a folytatásban a spanyol kiegyenlített. Az utolsó felvonásban 1:1-ig tartotta magát a mallorcai csillag, innentől azonban riválisa – legszebb napjaira emlékeztetően – esélyt sem adott neki, 6:1-re tarolt a döntő játszmában.
Federer ezzel ötödször nyerte meg a Mesterek Kupáját, míg Nadal először jutott be a fináléba, miközben kettejük párharcában még mindig utóbbi vezet 14-8-ra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.