Az atomvonat miatt kérdezik Pintér Sándort

Velkei Tamás
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez a Greenpeace, hogy tisztázódjon, kiégett erőművi fűtőelemeket vagy kutatólaborok által termelt uránt szállított az a tehervonat, amely szombaton Szerbiából az országon áthaladva Szlovéniába tartott.
A civil szervezet közleményében azt írta: tudomásuk szerint az atomvonat nem kiégett fűtőelemeket vitt a „szokásos” módon, hanem kutatólaboratóriumok által termelt uránt szállított. Ezt a magasabb dúsítású uránt azért szállították ilyen kiemelt biztonsági intézkedések mellett, mert az anyag alkalmas atomfegyver készítésére. A kiégett fűtőelemek viszont erre nem alkalmasak.
A Greenpeace ugyanakkor támogatja, hogy a magas dúsítású uránt a nagy biztonsági kockázatot jelentő egyetemekről, kutatóintézetekről szigorúbban őrzött tározókban gyűjtsék össze, ezért az ilyen szállítmányok útját semmilyen módon nem fogja akadályozni, nehezíteni. A kommandósok kísérte, 15 konténerből álló teherszerelvény megállás nélkül, lassú tempóban haladt át a vasútállomásokon. A szerelvényt minden állomáson és vasúti átjáróban, illetve a közút mellett futó sínek mentén is rendőrök biztosították.
Emlékezetes, hogy nemrég Németországban zöldszervezetek tiltakozása kísérte annak a szerelvénynek az útját, amely Franciaországból Dannenberg városába szállított 123 tonna atomhulladékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.