Az első kártérítési per a Mal Zrt. ellen

Hírösszefoglaló
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem húszmillió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést kérve nyújtott be keresetet a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen Konkoly József devecseri lakos. A vörösiszapömlést követő első kártérítési per tegnap kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A kereset szerint az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során Konkoly József háza és annak berendezése teljesen elpusztult. Hidasi Gábor ügyvéd úgy vélte, a kártérítés jogalapját olyan közismert tények képezik, amelyeket a felperesnek felesleges bizonyítania. Az alperes jogi képviselője, Ruttner György szerint azonban a felperesnek kell bizonyítania, hogy a kárt a Mal Zrt. jogellenesen és felróhatóan okozta. Azt mondta, a céget jogi felelősség nem terheli, a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények okozták, továbbá vitatta, hogy megbízója veszélyes tevékenységet folytatna. Ezzel szemben Hidasi leszögezte: ha a tározóban nem vörösiszap lett volna, hanem málnaszörp, az akkor is veszélyes lett volna, hiszen úgy tároltak ott olyan mennyiségű folyadékot, hogy nem védték a környező településeket.
Ismeretes, a Mal Zrt. vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, míg a cég környezetvédelmi és laborfelelősét, valamint műszaki igazgatóját közveszélyokozással és környezetkárosítással már meggyanúsították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.